Zabrana uvoza „evro 3“ vozila počinje od juna?

CC0 / Pixabay / Polovni automobili
Polovni automobili - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Država je već nameravala da pospeši kupovinu eko-vozila, ali su trenutne vremenske prilike i povećano zagađenje vazduha ubrzali donošenje odluka pa će, najverovatnije već od juna, stupiti na snagu zabrana uvoza vozila sa „evro 3“ motorom, potvrđeno je za „Večernje novosti“ iz više izvora.

„Iako je ranije planirano da se zabrani uvoz vozila sa standardom motora ’evro 3‘ krajem godine, ministar ekologije Goran Trivan je najavio da će se to desiti možda već u junu“, kaže za „Novosti“ predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova dr Miloš Petrović. „Mi smo, kao udruženje, pre više od tri godine upozoravali da ćemo doći u ovakvu situaciju i predlagali niz mera“.

Dr Petrović kaže da su automobili u gradovima ipak najveći zagađivači, pogotovo u takozvanim špicevima.

„Najgore je ljudima nešto braniti. Prvo im se dozvoli uvoz takvih automobila, a posle neće moći da ih voze. Jer, šta ćemo sa automobilima koji su do sada uvezeni, a koji neće moći da prođu tehničke preglede od maja naredne godine kada će, ako ne i ranije, veća emisija štetnih gasova iz auspuha biti eliminišući faktor“, kaže on.

Činjenica je da ne možemo svi da kupimo nove automobile, napominje dr Petrović.

„Niko nije protiv uvoza polovnih i kupovine takvih vozila. Samo tražimo da budu tehnički ispravni, da imaju katalizatore, druge uređaje i da se zabrani uvoz prastarih vozila“.

Država je najavila i subvencije za kupovinu novih ekoloških vozila.

„Taksistima je već omogućeno da uz subvenciju od 8.000 evra kupe novo vozilo. Uslov je da ima ’evro 6‘ motor ili da bude električno, odnosno hibridno. Bili smo u Ministarstvu finansija na razgovorima, kao uvoznici, i tu je sve jasno. Taksisti treba da daju 15 odsto vrednosti vozila odmah, država subvenciju, a ostalo može na kredit, lizing“, objašnjava on.

Na pitanje očekuje li se neka subvencija i za građane, Petrović kaže:

„Sve zavisi od novca koji država može da izdvoji za ove namene. To je svakako isplativo ulaganje. Ima tu raznih načina da se pomogne nabavka eko-vozila, ne samo kroz direktne subvencije. I sa tim predlozima smo više puta upoznavali nadležne“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala