Potpisi da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o ugroženosti Srba u Crnoj Gori

Pratite nas
Studenti Univerziteta u Beogradu u utorak, 28. januara, krenuće sa sakupljanjem potpisa za narodnu inicijativu za usvajanje Rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori. Potpisi će se prikupljati u Knez Mihailovoj ulici, kod Srpske akademije nauka i umetnosti.

Rezolucija koju su studenti usvojili sadrži odredbu o konstataciji ugroženosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori — svih njenih eparhija, imovine, sveštenstva i vernika, odredbu o diskriminaciji Srba u Crnoj Gori u bitnim oblastima života i rada, pravu na jezik i pismo, kao i o diskriminaciji zastupljenosti Srba u državnim organima i privrednim društvima čiji je osnivač država Crna Gora.

Ovaj dokument bi obavezao organe izvršne vlasti Republike Srbije da, koristeći sva pravna sredstva po najvišim međunarodnim standardima, preduzmu sve raspoložive mere i aktivnosti u cilju realne zaštite i ostvarenja svih legitimnih prava SPC i svih Srba u Crnoj Gori.

Da bi Rezolucija mogla da izađe na odlučivanje pred poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, neophodno je da studenti prikupe 30.000 potpisa.

Potpisivanje narodne inicijative zakonski traje sedam dana, koliko će studenti imati na raspolaganju u prikupljanju neophodnog broja potpisa.

© Sputnik / Bojana StojadinovićStudenti beogradskog Univerziteta istrajni u borbi za prava Srba i SPC u Crnoj Gori
Potpisi da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o ugroženosti Srba u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Studenti beogradskog Univerziteta istrajni u borbi za prava Srba i SPC u Crnoj Gori

Naredni skup podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori studenti će organizovati 31. januara ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

Studenti beogradskog Univerziteta, predvođeni Studentskim klubom Pravnog fakulteta, istrajni su u borbi za zaštitu prava Srba u Crnoj Gori povodom usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Ranije su održali dva skupa podrške i predali svoje zahteve srpskim vlastima u zgradi Predsedništva, tražeći zvaničnu reakciju Beograda na aktuelnu krizu u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala