Peskov: Liderima „petorke“ prosleđen Putinov plan za samit

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pisma koja sadrže detaljan opis plan ruskog predsednika Vladimira Putina o samitu „petorke“ prosleđena su državama — stalnim članicama Saveta bezbednosti UN prošlog petka, 24. januara, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik je na petom Svetskom forumu sećanja na Holokaust u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država — stalnih članica SB UN — Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velike Britanije, i izjavio da Rusija namerava da bez odlaganja „uputi odgovarajuće poruke liderima ’petorke‘“.

„Sva pisma su poslata u petak, u toku dana. Može se očekivati da će, ako uzmemo u obzir da je bio vikend, upravo danas, uz pomoć naših ambasada, pisma stići do odgovarajućih šefova i vlada, posredstvom njihovih ministarstava inostranih poslova, kao što predviđa aktuelna diplomatska praksa. Zato ćemo čekati“, rekao je Peskov.

Nije važno kada i gde, već šta

Portparol je istakao da nisu određeni ni vreme ni mesto održavanja ovog samita i da nema nikakvih rokova.

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Peskov: Liderima „petorke“ prosleđen Putinov plan za samit - Sputnik Srbija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

„Bilo kakvih rokova ovde ni ne može biti, ali čini mi se da je pokrenuta tema važna za sve, zbog čega očekujemo da će odgovori stići“, dodao je on.

Peskov je takođe napomenuo da se ne govori o održavanju samita u Moskvi, kao i da nije u razmatranju mesec maj, jer bi to bilo prerano. On je podsetio da se tada obeležava godišnjica pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

„Predsednik je rekao da mu nije važno gde i kada. Važno mu je — šta! Upravo zato je isprva predložio da se usvoji ideja susreta upravo lidera ’petorke‘. On je rekao da se susret može održati bilo kada, bilo gde“, precizirao je portparol ruskog predsednika.

Peskov je naglasio da je „važan temeljni konsenzus i da svi razumeju značaj problema koji je predsednik postavio“.

Amerika još nije odgovorila na predlog

Zamenik šefa ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je izjavio da Sjedinjene Američke Države još nisu odgovorile na predlog Rusije o samitu lidera država — stalnih članica SB UN.

„Još ništa. Polazimo od činjenice da će nakon pisma lidera (ruskog predsednika Vladimira Putina) odgovor uslediti. Kada i kako — pitanje je za američku stranu“, dodao je Rjabkov.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije da podržava ideju ruskog predsednika Vladimira Putina o sastanku pet zemalja — osnivača Ujedinjenih nacija i istakao da se slaže sa njim da su te države posebno odgovorne za situaciju u svetu.

Predlog ruskog predsednika pozdravile su i Ujedinjene nacije, koje su saopštile da podržavaju svaki napor usmeren ka diskusiji stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala