Moskva: Vašington i Bagdad sami treba da reše povlačenje američke vojske iz Iraka

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington i Irak treba sami da reše pitanje povlačenja američkog kontingenta iz te zemlje, smatra zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rajbkov.

„Uvek polazimo od toga da se pitanje prisustva stranih kontingenata na teritoriji bilo koje zemlje rešava putem interakcije vlasti te zemlje sa državom koja te kontingente šalje“, istakao je Rjabkov.

On je objasnio da, ukoliko se okolnosti promene i vlasti zemlje u kojoj su raspoređeni strani kontingenti koriguju svoj položaj, onda i druga strana treba da reaguje na odgovarajući način.

Granatiranje američke ambasade u Iraku

Rjabkov se osvrnuo i na vesti o granatiranju kompleksa Ambasade SAD u Bagdadu, istakavši da bi iračke vlasti trebalo da osiguraju bezbednost svih diplomatskih misija u toj zemlji.

„Bezbednost bilo koje diplomatske institucije svakako treba da bude osigurana. Smatramo da nije moguće odstupiti od te norme“, objasnio je ruski zvaničnik.

Ranije je saopšteno da je na američku ambasadu u takozvanoj Zelenoj zoni u Bagdadu ispaljeno pet raketa, od kojih su tri pale direktno na zgradu Ambasade.

Televizija „Sumarija“ je prenela da su tom prilikom povređene najmanje tri osobe.

Nedavno su u Bagdadu održane antiameričke demonstracije, a stotine hiljada ljudi je zahtevalo odlazak Amerikanaca iz Iraka.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon ubistva komandanta elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu čuvara islamske revolucije generala Kasema Sulejmanija na aerodromu u Bagdadu. Iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta Hašd el Šabi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala