Makron: Hrabri vojnici Crvene armije imali važnu ulogu u oslobođenju „Aušvica“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je Crvena armija odigrala veliku ulogu u oslobođenju nacističkog koncentracionog logora „Aušvic — Birkenau“ u Poljskoj.

„Hrabri vojnici Crvene armije su 27. januara 1945. godine preskočili bodljikavu žicu koncentracionog logora. U tom trenutku još uvek nisu znali da hodaju po pepelu ogromne bratske grobnice, gde je poginulo više od milion ljudi. Među stradalima u logoru smrti bilo je više od 75.000 Francuza“, rekao je Makron na ceremoniji posvećenoj 75. godišnjici oslobođenja „Aušvica“, održanoj u pariskom Muzeju Holokausta.

Makron je dodao da je dužnost čovečanstva „da pamti prošlost i sve žrtve Holokausta, kako bi izgradilo sadašnjost“ i da je „neophodno stalno govoriti o toj tragediji novim generacijama“.

© Foto : pixabayKoncentracioni logor Aušvic.
Makron: Hrabri vojnici Crvene armije imali važnu ulogu u oslobođenju „Aušvica“ - Sputnik Srbija
Koncentracioni logor Aušvic.

Francuski predsednik je podsetio na opasnost od vraćanja antisemitizma u Evropu, istakavši da to „nije problem Jevreja, već svih“.

„Rad na očuvanju sećanja na žrtve nije završen. Potrebno je prikupiti sve činjenice, boriti se protiv zaborava. To je upravo zadatak muzeja posvećenog Holokaustu, gde je danas otkriven spomenik sećanja“, istakao je francuski predsednik.

U poljskom koncentracionom logoru „Aušvic“ se 27. januara održavaju manifestacije posvećene njegovom oslobođenju. Svečanosti prisustvuju delegacije iz raznih zemalja, iako predsednika Rusije Vladimira Putina Poljska nije pozvala. Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev je istakao da je ta zemlja dužna Sovjetskom Savezu, koji ju je oslobodio od nacizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala