Tramp poručio Iranu: Ne, hvala

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države neće ukinuti sankcije Iranu kako bi se pregovori nastavili, istakao je američki predsednik Donald Tramp, kao odgovor na izjavu šefa iranske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je rekao da je Teheran spreman na razgovore o nuklearnom sporazumu ako se ispuni taj uslov.

„Iranski ministar spoljnih poslova kaže da Iran želi da pregovara sa SAD, ali da želi da sankcije budu ukinute. Ne, hvala“, napisao je Tramp na Tviteru, prvo na engleskom, a kasnije i na farsiju.

Zarif je odgovorio tako što je u svom tvitu objavio izvod iz svog intervjua nemačkom „Špiglu“ u kojem je rekao da je Iran i dalje otvoren za pregovore sa SAD ako sankcije budu ukinute, prenosi Rojters.

„Donaldu Trampu je bolje da zasniva komentare i odluke iz oblasti spoljne politike na činjenicama, nego na naslovima sa ’Foks njuza‘ ili svojim prevodiocima na farsi“, napisao je Zarif.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su pošto je Tramp jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana s velikim silama krajem 2018. godine i uveo sankcije toj islamskoj republici.

​Tenzije su dostigle vrhunac nakon što je u američkom vazdušnom napadu dronom ubijen iranski general Kasem Sulejmani, što je izazvalo raketni napad Irana na vojnu bazu u Iraku u kojoj su stacionirani američki vojnici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala