Ne sme se zaboraviti: Evropa stala iza nacista koji su krenuli na Sovjete /video/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZarobljenici u logoru u Aušvicu
Zarobljenici u logoru u Aušvicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropa jeste kolevka ljudske emancipacije, ali i kolevka rasizma i svega onoga što je najgore, fašizma i nacizma... To je sve Evropa dala i to uvek treba imati na umu. Cela Evropa je stala i iza nacista kada su oni krenuli na Sovjetski Savez. Ni to se ne sme zaboraviti.

Ovo je u emisiji „Sputnjik intervju“, povodom obeležavanja 75 godina od oslobađanja nacističkih logora smrti, rekao istoričar Milan Koljanin.

Neophodno je imati svest o tome šta se dogodilo i svim tim manifestacijama sprečiti nove zločine. Koljanin kaže da je nacistička Nemačka primer toga kako jedan program masovnog uništenja i dominacije može relativno brzo i lako, uz upotrebu odgovarajućih propagandnih državnih institucija, da dovede do takvog zločina.

„To je državni sistem koji je imao svoje faze. Holokaust je najveći zločin koji je najavljen, nije nešto što je iznenada palo s neba“, kazao je Koljanin.

Holokaust je odneo šest miliona ljudi, ali tokom rata je stradalo na desetine miliona ljudi.

Iza nacističke Nemačke stala cela Evropa

„Govorimo o više od 20 miliona ubijenih građana Sovjetskog Saveza, više od tri miliona sovjetskih ratnih zarobljenika, ali Holokaust ima tu snagu simbola koji nas vraća na to vreme i na ono do čega može dovesti jedna pogubna ideologija, koju je, kao svoj sastavni deo imperijalnih ambicija, uzela jedna visoko industrijalizovana zemlja kao što je bila nacistička Nemačka. Ne treba zaboraviti da je iza nje stajala cela Evropa. Kada je Nemačka 22. juna krenula na Sovjetski Savez, iza nje stoji gotovo cela Evropa na ovaj ili onaj način, dakle industrija koja je stavljena u službu tog osvajanja“, podsetio je Koljanin.

Podseća da su posle Drugog svetskog rata saveznici ubrzo postali protivnici — ideološki, politički… da je nastupio period Hladnog rata koji je trajao decenijama i u kojem dolazi do revizije istorije.

„Tako da se onda u zapadnoj javnosti nije više toliko isticao doprinos Sovjetskog Saveza u pobedi nad fašizmom, nego su uvek isticali svoje doprinos. Podelom Nemačke, Zapadna Nemačka postala je saveznik zapadnih zemalja i došao je taj period denacifikacije, ali daleko od toga da je on doneo potpunu istinu. Odjednom su zapadni Nemci postali poželjni saveznici i mnogo od onoga što se događalo više nije bilo u prvom planu. Sad se umesto nacističke Nemačke kao neprijatelj pojavio Sovjetski Savez kao ’sila zla‘, tako da se tome na neki način prilagodio javni govor u zapadni zemljama“, kaže Koljanin.

Izjednačili Hitlerovu Nemačku i SSSR

Brojne su manipulacije i zablude o Drugom svetskom ratu, ali nešto što je veoma opasna revizija istorije jeste rezolucija Saveta Evrope u kojoj su izjednačeni nacistička Nemačka i Sovjetski Savez.

„Tu se navodi da su otprilike i jedni i drugi podjednako krivi za izbijanje Drugog svetskog rata, što naravno ne može da izdrži istorijsku kritiku“, rekao je Koljanin.

On kaže da su naučna istraživanja veoma važna i ukazuje na potrebu da ostanu izvan dnevnopolitičkih bitaka.

Nuklearni holokaust

Geopolitička situacija nije onakva kakvu bismo poželeli, postoje različite opasnosti u različitim delovima sveta, a naš sagovornik kaže da uvek postoji zastrašujuća opasnost od nečega što se naziva „nuklearni holokaust“.

„Čovek je stvorio sredstva za masovno uništenje koja mogu da se upotrebe u nekim određenim okolnostima. Paradoksalno je da je nuklearna ravnoteža između dva bloka decenijama bila zalog mira, mnoge stvari su se promenile ali i dalje postoji ta opasnost jednog ogromnog svetskog sukoba koji bi doveo u pitanje opstanak čovečanstva. Ovakve manifestacije obeležavanja su prilika da se nešto otkloni da se ne razmišlja na takav način da se sukobima manjim ili većim rešavaju problemi među narodima ili državama“, rekao je Koljanin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala