Maršal Ogarkov je bio u pravu, predvideo je širenje NATO-a

© Foto : Centar za analize strategija i tehnologija- "AST centar"Miroslav Lazanski položio vence na grob maršala Ogarkova
Miroslav Lazanski položio vence na grob maršala Ogarkova  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stavove maršala Ogarkova, odnosno koliko je on u svoje vreme bio u pravu, tek sada možemo da vidimo. NATO se raspoređuje na granicama Rusije, a ruska vojska opet je formirala Prvu tenkovsku armiju, jača snage na zapadnom pravcu, zaustavljen je proces prelaska sa divizijskog na brigadni sistem.

Naučni skup „Lekcije Ogarkova“, koji organizuje Centar za analize strategija i tehnologija iz Moskve, 30. oktobra ove godine, biće posvećen upravo temama širenja NATO-a.

© Foto : Centar za analizestrategija i tehnologija- "AST centar"General Balujevski i Rustam Čurjakov polažu vence na spomenik maršala Ogarkova
Maršal Ogarkov je bio u pravu, predvideo je širenje NATO-a - Sputnik Srbija
General Balujevski i Rustam Čurjakov polažu vence na spomenik maršala Ogarkova

Ogarkovi stavovi se obistinjuju

Maršal Sovjetskog Saveza Nikolaj Vasiljevič Ogarkov bio je načelnik Generalštaba oružanih snaga Sovjetskog Saveza u periodu od 1977. do 1984. godine. On je bio tvorac nove sovjetske vojne doktrine „Operativni manevar“, koja je nastala kao sovjetska reakcija na NATO doktrinu „Vazdušno-kopnena bitka 2000“, čiji je kreator bio tadašnji vrhovni komandant NATO-a, američki general Bernard Rodžers.

Maršal Ogarkov se uvek zauzimao da Sovjetski Savez mora da ima najsnažnije vojne formacije upravo u evropskom delu SSSR-a, jedinice koje mogu da brzo reaguju. Bio je protiv prelaska sa divizijskog na brigadni sistem, posebno je bio protiv ukidanja krupnih tenkovskih formacija, bio je protiv ulaska sovjetske armije u Avganistan, slovio je za pravog intelektualca među vojnicima, bio je verovatno tada i najobrazovaniji sovjetski oficir.

No, Politbiro KP SS odlučivao je o svemu, pa i o tim vojnim pitanjima. Posle funkcije načelnika Generalštaba, maršal Ogarkov je imenovan na položaj vrhovnog komandanta Zapadnog fronta, što se tada smatralo jačom vojnom pozicijom od načelnika Generalštaba.

Lazanski pisao o Ogarkovu

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je u zagrebačkim medijima svojevremeno puno pisao o stavovima i idejama maršala Ogarkova, a prvi je u svetu, u „Vjesniku“, objavio i objasnio novu poziciju maršala Ogarkova kao komandanta Zapadnog fronta. Taj tekst Lazanskog je dva dana kasnije preneo nemački list „Velt“.

© Foto : Centar za analize strategija i tehnologija- "AST centar"Organizacioni odbor konferencije "Ogarkova čitanja" i učesnici ceremonije polaganja venaca na grob Nikolaja Vasiljeviča Ogarkova
Maršal Ogarkov je bio u pravu, predvideo je širenje NATO-a - Sputnik Srbija
Organizacioni odbor konferencije "Ogarkova čitanja" i učesnici ceremonije polaganja venaca na grob Nikolaja Vasiljeviča Ogarkova

Lazanski se pridružio organizacionom komitetu naučnog skupa koji je 23. januara 2020, položio vence na grob maršala Ogarkova na Novodevičevskom groblju u Moskvi. Vence su položili bivši načelnik Generalštaba ruske vojske general Balujevski, inače idejni tvorac akcije ruskih snaga na aerodromu Priština 1999, zamenik generalnog sekretara ODKB Pjotr Tihonovski i vojni ataše Belorusije, pukovnik Jevgenij Artemenko.

„Centar za analize strategija i tehnologija“ iz Moskve, čiji je direktor Ruslan Puhov, organizuje 30. oktobra ove godine treću naučnu konferenciju „Lekcije Ogarkova“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala