Francuska evakuiše svoje građane iz Kine

© AP Photo / ThepaperVuhan
Vuhan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Francuske Eduar Filip doneo je odluku da se iz kineskog grada Vuhana, gde se pojavio korona virus, evakuišu svi Francuzi koji žele da se vrate u otadžbinu, saopštila je ministarka za socijalni razvoj i zdravstvenu zaštitu Francuske Anjez Buzen.

Prema njenim rečima, evakuacija će biti sprovedena sredinom sledeće sedmice u dogovoru sa kineskim vlastima.

Francuzi koji odluče da napuste Vuhan, biće 14 dana pod nadzorom lekara u Francuskoj, dodala je ministarka.

Zbog epidemije novog korona virusa, trenutno je zabranjeno da se Vuhan napušta.

Novi virus

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je korona virus 2019-nCoV.

​Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije, koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Zbog izbijanja korona virusa u Kini, u subotu je uveden najviši stepen hitnog reagovanja na vanrednu zdravstvenu situaciju u 25 provincija, specijalnih administrativnih regiona i gradova. Na ovoj teritoriji živi više od 1,2 milijarde ljudi.

​Van Kine zaraza je zabeležena u čitavom nizu zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Tajland, Francusku i Australiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala