Crnogorski publicista o svom hapšenju: Policija me tretirala kao kriminalca, iza svega stoji NATO

© Sputnik / Nebojša PopovićIgor Damjanović
Igor Damjanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Publicista i analitičar Igor Damjanović, koga je crnogorska policija privela i saslušala, kaže za Sputnjik da su ga tretirali kao okorjelog kriminalca, da je kao formalni povod za privođenje navedena njegova prepiska na Fejsbuku, ali da vjeruje da je pravi razlog njegov kritički odnos prema NATO-u.

Hapšenja protivnika vlasti u Crnoj Gori uzimaju maha. Od početka 2020. godine crnogorska policija je privela brojne građane koji su na razne načine iskazivali protest zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, pa i preko socijalnih mreža, ali i troje novinara.

Drastičan primjer je privođenje Nikšićanina Miloja Goranovića i određivanje prekršajne kazne od 500 evra, zato što je na Fejsbuku, navodno, uvrijedio direktora policije Veselina Veljovića.

Hapšenja u Crnoj Gori zbog „verbalnog delikta“

 

U ovom slučaju posebno brine što je Sud za prekršaje umjesto da odbaci ovakvu prijavu, osudio Nikšićanina, čime je na mala vrata u Crnoj Gori uvedena cenzura slobode govora. Naročito indikativan slučaj je privođenje analitičara i publiciste Igora Damjanovića. U izjavi za Sputnjik Damjanović kaže da su u petak ujutru u njegov porodični dom upala dva uniformisana policajaca i naočigled njegove porodice (uključujući i petogodišnju bratanicu), uhapsili ga i, kako dodaje, kao okorjelog kriminalca ubacili u policijski automobil, nakon čega je uz upaljenu rotaciju odveden u podgorički Centar bezbjednosti.

Damjanović tvrdi da je formalni povod za policijsku represiju prema njemu i njegovoj porodici bila „banalna prepiska na Fejsbuku“.

„Ovom prilikom grubo su prekršena moja ljudska prava i crnogorski zakoni, jer je juče primjenjena mjera lišavanja slobode dozvoljena samo u slučaju teških krivičnih djela, odnosno višestrukog odbijanja lica da se odazove na zvaničan poziv za prikupljanje informacija. Takođe, na zapisniku sa saslušanja nije naveden broj predmeta, što faktički znači da protiv mene formalno i nije vođen nikakav postupak, niti je bilo osnova da uopšte budem pozvan u policiju. Stoga, van svake razumne sumnje nezakoniti policijski performans strogoće motivisan je mojim kritičkim novinarskim tekstovima prema režimu Mila Đukanovića i društveno-političkim aktivizmom po pitanju protivljenja članstvu Crne Gore u NATO paktu i tzv. Zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, tvrdi Damjanović za Sputnjik.


NATO određuje mete

 

Damjanović je uveren da su crnogorske vlasti na ovakvu represiju prema slobodnoj i kritičkoj misli podstaknute prevashodno od strane NATO pakta, Ambasade SAD i nekolicine sa zapada finansiranih NVO, u kojima se posebno ističu Atlantski savjet Crne Gore i njihova ćerka NVO Digitalni forenzički centar (DFC) u Podgorici.

„Prije nekoliko nedjelja u Crnu Goru je stigao specijalni antihibridni tim NATO pakta, za koji su nam iz Ministarstva odbrane Crne Gore saopštili da ima zadatak da utiče na predstojeće parlamentarne izbore. Otpravnica poslova Ambasade SAD u Podgorici Džudi Kuo takođe je nedavno portale ’IN4S‘ i ’Borbu‘ optužila da su eksponenti politike Kremlja, ne pruživši apsolutno nijedan dokaz za svoje tvrdnje. Indikativno je i da su urednici portala ’Borba‘ i ’IN4S‘ uhapšeni svega tri dana poslije targetiranja od strane DFC-a“, kaže Damjanović.

Naš sagovornik podsjeća da se nedavno na meti DFC-a i Atlantskog savjeta Crne Gore takođe i sâm našao, što, po njegovom mišljenju, i te kako ima veze sa njegovim nezakonitim hapšenjem.

„Očigledno da zapadne ambasade, tzv. NATO protivhibridni timovi i njihove lokalne NVO ekspoziture crtaju mete i targetiraju slobodne novinare. Po njihovim instrukcijama dalje postupaju crnogorska policija i tužilaštvo. Ovo što je sada na sceni u Crnoj Gori i još jednom broju zemalja-članica NATO-a, gdje je podrška članstvu u Alijansi upitna, liči na rimejk tzv. lova na vještice u SAD tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka“, uvjeren je Damjanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala