Američka vojska se ponovo aktivirala u Siriji

© AP Photo / APTVAmerička vojska u Siriji
Američka vojska u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke jedinice su intenzivirale kontraterorističke operacije u Siriji nakon pauze tokom koje su snage bile usmerene na sopstvenu bezbednost posle ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija, saopštio je šef Centralne komande Oružanih snaga SAD u Siriji, general Kenet Mekenzi, prenosi „Vašington post“.

„Ponovo se uspostavlja tempo sprovođenja kontraterorističkih operacija“, istakao je on.

Prema rečima Mekenzija, američke Oružane snage u Siriji zajedno sa kurdskim snagama svake nedelje sprovode tri do četiri operacije protiv terorističke organizacije DAEŠ.

General nije precizirao koliko dugo će američke snage ostati u zemlji.

On je istakao da će Oružane snage SAD biti spremne da se bore sa različitim situacijama u zemlji „u skladu sa tim kako se one budu razvijale u budućnosti“.

„Sada smo prvenstveno usmereni na konačno uništavanje DAEŠ-a“, istakao je Mekenzi.

Turska je 9. oktobra započela operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Dva dana ranije, 7. oktobra, američki predsednik Donald Tramp je saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije.

Situacija na Bliskom istoku žestoko se zaoštrila u poslednje dve nedelje. Posle protesta ispred ambasade SAD u Iraku, za koji je Vašington okrivio Teheran, američka vojska je ubila iranskog generala Kasema Sulejmanija dok je bio u Iraku. Iran je odgovorio udarima po iračkim bazama gde su bili smešteni američki vojnici, ali u granatiranju niko nije povređen. Parlament Iraka je posle ubistva Sulejmanija tražio da strane vojske napuste tu zemlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala