Zašto su važne zlatne kupole na ruskim hramovima

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaZvonik Ivana Velikog, Crkva Dvanaest Apostola, Blagoveštenski sabor u moskovskom Kremlju
Zvonik Ivana Velikog, Crkva Dvanaest Apostola, Blagoveštenski sabor u moskovskom Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crkva vekovima gradi hramove koji čine kulturno nasleđe ruskog naroda. Ljudi se dive njihovoj arhitekturi i velelepnoj dekoraciji, izjavio je mitropolit volokamski Ilarion.

Na pitanja voditeljke televizijskog kanala „Rusija 24“ zašto su pravoslavni hramovi ukrašeni zlatom, zašto arhijereji nose raskošnu odeždu i ne bi li bilo bolje uštedeti na velelepnom izgledu crkve i tako dobijeni novac dati siromašnima, mitropolit je odgovorio da odora i hramovi predstavljaju kulturnu vrednost naroda.

Crkva je vekovima radila i radi na stvaranju onoga što čini kulturnu vrednost naroda. Nikome ni na pamet ne pada da predloži da prodamo Dijamantski fond, a da od dobijenog novca sagradimo bolnice i škole ili da prodamo Tretjakovsku galeriju ili Ermitaž — sve je to kulturno nasleđe“, rekao je mitropolit Ilarion.

 

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKupola Verhospaskog sabora u Moskvi
Zašto su važne zlatne kupole na ruskim hramovima - Sputnik Srbija
Kupola Verhospaskog sabora u Moskvi

On je naveo kao primer Hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu, Saborni trg moskovskog Kremlja i Hram Hrista Spasitelja koje turisti neizostavno posete u Moskvi i „dive se ne samo arhitekturi hramova, nego i njihovoj raskoši“.

„Hramovi koji se grade danas vremenom će postati spomenici arhitekture i diviće im se isto onako kako se mi divimo danas drevnim hramovima. Čak će se te iste odore koje danas nose arhijereji naći nekada u muzeju, kao što je sada u Dijamantskom fondu izložena kolekcija pravoslavnih odora arhijereja“, zaključio je predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala