Tačerkina privatna vojska činila ratne zločine širom sveta

© AP Photo / Dave CaulkinRobert Mugabe i Margaret Tačer.
Robert Mugabe i Margaret Tačer. - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Kini Mini: Britanski plaćenici koji su se izvukli sa ratnim zločinima“, nova knjiga koja bi trebala da se pojavi u knjižarama u februaru, govori o veoma moćnim, plaćeničkim grupama „umešanim u ratne zločine širom sveta, od Šri Lanke do Nikaragve“.

„’Kini Mini servis‘ (KMS) osnovan je sedamdesetih godina prošlog veka i aktivno je pratio i regrutovao vojne veterane elitne Britanske specijalne vazduhoplovne službe (SAS) koji su imali borbeno iskustvo“, navodi autor, istraživački novinar Fil Miler, pozivajući se na deklasifikovane obaveštajne izveštaje.

U to vreme KMS je potpisao specijalne ugovore sa Ministarstvom spoljnih poslova o zaštiti britanskih misija širom sveta, kao i o obezbeđenju kraljevskih familija Golfskog zaliva, uključujući i ministra za naftu Saudijske Arabije šeika Ahmeda Zakija Jamanija i Sultana Omana Kabusa bin Saida, koji je umro ovog meseca.

Jedan službenik britanskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da, „ako bi KMS bio stavljen van zakona, diplomatska služba ne bi imala adekvatnu zaštitu“, navodi se u knjizi.

U knjizi je otkriveno da su neke sile unutar Vlade Velike Britanije u to vreme lobirale da plaćenici zadrže „aktivnu ulogu“ širom sveta. Istraživanje je pokazalo da je KMS tokom ere Margaret Tačer (1979-1990) sklopio unosne ugovore u Aziji i Latinskoj Americi koji su omogućili ovoj tajnoj, privatnoj vojsci da prikupi milione dolara tokom učešća u raznim vojnim operacijama.

Horor u Šri Lanki

Jedna zastrašujuća epizoda desila se tokom sukoba 1983. godine u Šri Lanki. Plaćenici KMS-a su bili aktivno uključeni u sukobe, navodno kao snaga koja podržava lokalne vlasti u gušenju pobune. Autor navodi reči penzionisanog britanskog oficira koji je opisao zverstva koje je počinila KMS, uz napomenu da je njihova borbena misija bila praćena zločinima koji su produžili krvavi građanski rat u Šri Lanki.

Privatna vojna kompanija nazvana „Kini Mini“, navodno po arapskom slengu za „tajne operacije“, prestala je sa radom ranih devedesetih godina prošlog veka, nakon što su britanski zakonodavci počeli da dovode u pitanje zaostavštinu Margaret Tačer.

Autor knjige kaže da, iako su osnivači KMS-a bili dobro poznati donosiocima političkih odluka, oni nikad nisu bili pod istragom, niti su odgovarali za višestruke ratne zločine.

„Ova knjiga predstavlja prvi sveobuhvatni slučaj protiv ’Kini Mini servisa‘, pružajući davno zakasnele dokaze o zločinima ljudi koji su ubistva pretvorili u biznis“, navodi autor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala