Srpsko proleće usred zime: Čudo koje ni Amfilohije nije mogao da predvidi /video/

© Foto : Prava Crna GoraBerane protiv Zakona o slobodi veroispovesti
Berane protiv Zakona o slobodi veroispovesti - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Svedoci smo „srpskog zimskog proleća“ u Crnoj Gori, ali se nadam da to neće biti onako kako su Amerikanci podmetali arapskom svetu. Čudo u obliku litija u Crnoj Gori ni mitropolit Amfilohije nakon 30 godina službovanja nije mogao da predvidi.

Ovo je u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ izjavio glavni urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija. Crkveni ljudi bi rekli da se u Crnu Goru „umešao Sveti duh“, ali naš sagovornik ističe da je sve suštinski objašnjivo:
„Lenjin je u svoje vreme rekao da se više stvari izdogađa u deset dana nekog vrenja i na međunarodnom i unutrašnjem planu, nego za deset godina mirnog života.“

Mnogi su pokušali prethodnih godina da mitropolitu Amfilohiju pripišu da je sklon da napravi neki dogovor sa režimom Mila Đukanovića i da vodi neke tajne dogovore iza leđa Srpske pravoslavne crkve. Da je to istina, mitropolit bi se sukobio sa tim narodom koji se digao na noge i bio bi počišćen“, rekao je Bilbija.

On naglašava da je to logika situacije, a da je fantastično važna i velika stvar što su i mitropolit Amfilohije i ključni episkopi oko njega apsolutno na nivou situacije ne samo u promišljanju, već i u nastupu. 

Srpsko proleće koje niko nije predvideo

Bilbija objašnjava da je dobar deo Crnogoraca znao da ako želi da napreduje i da radi u državnoj službi, mora da se izjasni kao Crnogorac, a može da se oseća i kao Argentinac:

„To je bila situacija koja je proizvodila reprodukovanje, proširenu razmeru same sebe i svoje kadrovske strukture — ko se u to udevao, on je profitirao. Naravno, bila je žestoka borba među njima, ali svi ostali su bili hendikepirani. Znači, ko se opredelio da ostane Srbin, on je unapred sebe marginalizovao i sada je došla osveta te Crne Gore. Zbog toga ni mudri, dalekovidi mitropolit Amfilohije nije mogao da predvidi ovo. Sad se izlilo na ulice i ono što inače nije dolazilo na liturgije u crkvu.“

Brojnost i masovnost litija, dodaje Bilbija, pokazuje da su se priključili i oni koji sebe smatraju Crnogorcima, ali koji ne žele da pokidaju vezu sa svojom istorijom, tradicijom i verom.

U srpski korpus, kaže naš sagovornik, vratio se smisao života, koji naravno da nije jedini i neće se, i kada se rasplete, na tome zaustaviti, ali ovu bitku smemo da izgubimo. Dugi niz godina Crna Gora ničim nije mogla da zrači prema srpstvu, a samim tim je bila limitirana i crkva na čelu sa Patrijaršijom u Beogradu. Ništa se suštinski nije događalo i to je bila poruka svima koji su bili Srbi u Crnoj Gori — ćuti i trpi.

Pametno taktiziranje Episkopskog saveta

Naš sagovornik smatra da je crnogorski režim u problemu, a da se pogotovo to vidi po držanju premijera Duška Markovića, dok ćemo na vidnu reakciju Đukanovića morati da pričekamo, jer se on još drži po strani.

Sa druge strane, dodaje Bilbija, Episkopski savet SPC je izdao saopštenje u kojem je izglasano taktičko popuštanje na najbitnijoj tački, ali to nije napuštanje pozicija. Odstupljeno je od stava da Crna Gora treba da povuče sporni zakon da bi došlo do razgovora, ali moraju da prihvate ključne amandmane koji suštinski ruše zakon. 

„Sada traže da crkva bude respektovana u punom formatu i da se prema njoj odnose kao da je zakon već povučen defakto. To je pametno popuštanje, jer SPC pokazuje da ume i da taktizira. Bitka će morati da se nastavi, jer Đukanovićem režim ne može da se na toj stvari slomi odjednom. Ukoliko SPC bude zauzela čvrst stav, mislim da će oni taj zakon menjati kroz amandmane ili će ga potpuno anulirati“, naglasio je Đuro Bilbija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala