Poljska i od Rusije traži odštetu za Drugi svetski rat

© Fotolia / dziewulPredsednička palata u Varšavi
Predsednička palata u Varšavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider vladajuće poljske partije „Zakon i pravda“ Jaroslav Kačinjski smatra da i Nemačka i Rusija treba da plate kompenzaciju Poljskoj za štetu koja joj je naneta za vreme Drugog svetskog rata.
„Rusija takođe treba da plati. Ne mislim da će to naše pokolenje dočekati, ali Moskva će preuzeti odgovornost. Naši zahtevi nemaju rok trajanja“, rekao je Kačinjski u intervjuu nemačkom „Bildu“.

O reparaciji se razgovara u Poljskoj od jula prošle godine, kada je Kačinjski izjavio da država nikad nije odustala od nemačke reparacije. Tadašnji ministar odbrane Anton Mačevič je izjavio poljskoj televiziji da sa pravne tačke gledišta postoje sve osnove da se od Berlina traži reparacija. Grupa koja se bavila procenom štete u poljskom parlamentu, prema preliminarnim podacima, smatra da se radi o skoro bilion dolara.

Vlada Nemačke je više puta ukazivala da ne vidi osnove za bilo kakvu isplatu, pošto je Poljska 1953. godine zvanično odustala od reparacije. Varšava smatra da je sporazum iz 1953. godine bio potpisan pod pritiskom SSSR-a i Istočne Nemačke i Poljske koja, prema verziji lokalnih analitičara, nije bila suverena republika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala