Moskva ne unosi razdor između Kijeva i Varšave, već stavlja tačku na prekrajanje istorije

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je da Moskvi nije cilj da posvađa Kijev i Varšavu, već da zaustavi zločinačko ponovno ispisivanje istorije.

„Rusija ne želi da unese razdor između Kijeva i Varšave, već da stavi tačku na zločinačko prekrajanje istorije. Što se tiče ’Ukrajine — Kijevske Rusije‘, volela bih da neko precizira datume početka i kraja postojanja ove Maloruske Hiperboreje“, navela je Zaharova, odgovarajući na izjavu ukrajinskog zamenika ministra inostranih poslova Vasilija Bodnara da je Moskva ukrala istoriju Kijevske Rusije i Ukrajine.

Ona je takođe predložila ukrajinskom diplomati da sledeći put upotrebi nazive „Ukrus“ ili „Rusukra“ za obeležavanje tog mitologizma.

Šta je Kijev predložio Varšavi

Ranije je Bodnar okrivio Rusiju da pokušava da unese razdor između Kijeva i Varšave i predložio Poljskoj da se ujedine protiv Rusije. On je rekao da „Rusija od davnina pokazuje da je sposobna ne samo da krade tuđe teritorije, već i tuđu istoriju, recimo, istoriju Ukrajine i Kijevske Rusije“, kao i da „pripisuje sebi tuđe pobede“ i „prebacuje na druge odgovornost za zločine“. Ukrajinski diplomata je pružio podršku poljskom Sejmu, koji je okrivio Sovjetski Savez za raspirivanje Drugog svetskog rata.

Poslednjih godina su odnosi Ukrajine i Poljske postali nategnuti najviše zbog pitanja istorije. Varšava osuđuje stav Kijeva o veličanju „Organizacije ukrajinskih nacionalista — Ukrajinske pobunjeničke vojske“, a takođe kritikuje konstantni vandalizam nad poljskim spomen-obeležjima u Ukrajini. Pored toga, u Poljskoj je uvedena krivična odgovornost za širenje propagande „banderovske ideologije“ i poricanje Volinskog masakra, koji su organizovali ukrajinski nacionalisti protiv poljskog stanovništa 1943. godine. Kijev je ovu odluku nazvao „antiukrajinskom“.

Stepan Bandera je lider Organizacije ukrajinskih nacionalista, kojoj je Porošenko u maju 2015. godine dao status „boraca za nezavisnost“. Organizacija je počinila mnoge krvave zločine, a učestvovala je i u borbama protiv Sovjetskog Saveza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala