Kipar ucenjuje EU — neće da glasa za nove sankcije Rusiji

© AFP 2023 / PATRICK BAZZastava Kipra
Zastava Kipra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kipar odbija da glasa za uvođenje sankcija Evropske unije protiv nekih ruskih zvaničnika sa Krima, saopštila su Rojtersu tri diplomatska izvora iz EU.

Kipar se nada da će Evropa preduzeti oštrije mere protiv Turske zbog bušenja, odnosno traženja nafte i gasa u teritorijalnim vodama Kipra. EU je pripremila mere za zabranu ulaska i zamrzavanje imovine nekih turskih državljana, povezanih sa radovima u njenim teritorijalnim vodama, ali je zasad odložila donošenje konačne odluke.

„Kiprani očekuju uvođenje sankcija Turskoj zbog bušenja (u vodama Kipra) i razočarani su njihovim odlaganjem. Zato su se umešali u sankcije oko Krima, zato ih blokiraju“, rekao je jedan neimenovani diplomata.

Za uvođenje sankcija protiv građana Rusije potrebna je jednoglasna podrška svih 28 članica EU. Kako je saopštio evropski diplomata, u EU su iznenađeni odlukom Kipra, jer ta država poslednjih meseci uživa podršku evropskih partnera kada je u pitanju Turska.

Predstavnik Ministarstva inostranih polova Kipra Demitris Samuel je negirao da postoji veza između ova dva pitanja, izjavivši da je Kipru potrebno vreme da pažljivo razmotri nove akcije EU protiv zvaničnih lica sa Krima.

Savet EU je produžio ekonomske sankciji Rusiji, koje su uvedene još 2015. godine, do 31. jula 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala