Kijev poziva Varšavu da se ujedine protiv Moskve

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaMIP Ukrajine
MIP Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ministra inostranih poslova Ukrajine Vasilij Bodnar optužio je Moskvu da pokušava da unese razdor između Kijeva i Varšave i predložio Poljskoj da se ujedine protiv Rusije.

„Rusija od davnina pokazuje da je sposobna ne samo da krade tuđe teritorije, već i tuđu istoriju, recimo, istoriju Ukrajine i Kijevske Rusije“, izjavio je Bodnar.

Diplomata tvrdi da Rusija „pripisuje sebi tuđe pobede“ i „prebacuje na druge odgovornost za zločine“. On je pružio podršku poljskom Sejmu, koji je okrivio Sovjetski Savez za raspirivanje Drugog svetskog rata.

Proizvoljna tumačenja istorije

Ukrajinski političari i javne ličnosti redovno daju proizvoljne izjave o ovoj istorijskoj temi.

Bivši ministar spoljnih poslova Poljske Pavel Klimkin rekao je da Rusija i Belorusija imaju „ukrajinske korene“, dok je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko osnivanje Moskve nazvao „ishitrenom odlukom kijevskih knezova“ i optužio Rusiju da pokušava da „otme“ princezu Anu Jaroslavnu. Prvi ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk je govorio o „ukrajinskoj kneževini“ osnovanoj 300 godina pre Rusije.

Prema teoriji ukrajinske pevačice Ruslane, koreni njenih sunarodnika potiču iz drevne sumerske civilizacije.

Poslednjih godina su odnosi Ukrajine i Poljske postali nategnuti najviše zboh pitanja istorije. Varšava osuđuje stav Kijeva o veličanju „Organizacije ukrajinskih nacionalista — Ukrajinske pobunjeničke vojske“, a takođe kritikuje konstantni vandalizam nad poljskim spomen-obeležjima u Ukrajini. Pored toga, u Poljskoj je uvedena krivična odgovornost za širenje propagande „banderovske ideologije“ i poricanje Volinskog masakra, koji su organizovali ukrajinski nacionalisti protiv poljskog stanovništa 1943. godine. Kijev je ovu odluku nazvao „antiukrajinskom“.

Stepan Bandera je lider Organizacije ukrajinskih nacionalista, kojoj je Porošenko u maju 2015. godine dao status „boraca za nezavisnost“. Organizacija je počinila mnoge krvave zločine, a učestvovala je i u borbama protiv Sovjetskog Saveza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala