Dačić o Grenelovoj poseti: Promenio se odnos snaga

© Sputnik / Dejan SimićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da poseta američkog izaslanika Ričarda Grenela Beogradu ima pozitivan predznak, jer on sam akcenat više stavlja na ekonomske teme.

„To su korisne inicijative i pokazuju da je promenjen odnos američke administracije. Nisu Amerikanci promenili stav o nezavisnosti Kosova, ali ranije nisu hteli da pričaju da treba da se postigne kompromisno rešenje, nego samo da mi priznamo Kosovo. Danas kažu da će podsticati dijalog i podržati svako rešenje do kog se u tom dijalogu dođe“, rekao je Dačić za RTS.

Grenelova poruka da rok neće biti neograničen, prema Dačićevom mišljenju, upućena je Prištini.

„Da bi Priština ukinula takse potreban je mnogo veći pritisak, a ko će ga izvršiti nego SAD“, rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, zahtevi da Srbija prestane sa lobiranjem protiv priznanja Kosova i njegovog članstva u međunarodnim organizacijama zarad ukidanja taksi nisu novi zahtevi.

„Predsednik Vučić je ponovio da mi smatramo da te dve stvari nisu uporedive i ne mogu da se dovode u istu ravan i da to nikako ne može biti kompenzacija da bi neko ukinuo takse“, rekao je Dačić.

On je ponovio da se promenio odnos snaga i da danas 93 članice UN priznaju Kosovo, 95 članica ga ne priznaje, a pet država je u nekom fluidnom stavu.

Dačić je rekao da je dijalog Beograda i Prištine blokiran, a da Grenel priča o pratećim aktivnostima dijaloga.

„Suštinski dijalog o kompromisnom rešenju se ne vodi, jer je blokiran zbog taksi Prištine“, rekao je šef srpske diplomatije i dodao da bi bilo bolje da govori o Briselskom sporazumu.

On je ocenio i da je veoma važna i predstojeća, prva poseta regionu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

Crna Gora mora da poštuje prava Srba

Govoreći o zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, Dačić kaže da se Srbija duboko ne slaže sa tim zakonom i da podržava naš narod tamo, ali da nije samo on pokazatelj problema u Crnoj Gori.

„To je uopšte problem položaja srpskog naroda i njegovog gledanja kao antidržavnog elementa, odnosno opozicionog elementa“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, prenebregava se da vlasti u Podgorici nisu uvažile sve primedbe Venecijanske komisije.

„Traženje neprijatelja iz Beograda — ma nemate vi neprijatelja iz Beograda. Imate crnogorsku državnost, ko vam brani. Bili nezavisna država ili ne, morate da poštujete prava Srba i to su Srbi koji tamo vekovima žive“, rekao je Dačić.

Kako kaže, bilo bi bolje da se nađe zajednički jezik između vladajuće stranke u Crnoj Gori i srpskog naroda, jer je to u interesu Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala