Ambasada Rusije: I Japan se pridružio antiruskoj „špijunomaniji“

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPanorama Tokija, glavnog grada jedne od najvećih ekonomskih sila sveta.
Panorama Tokija, glavnog grada jedne od najvećih ekonomskih sila sveta. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Diplomatska misija Rusije u Japanu saopštila je da žali zbog toga što se Tokio pridružio „antiruskim spekulacijama na temu špijunomanije“.

Ambasada Rusije je na svojoj Fejsbuk stranici objavila komentar povodom medijskih navoda da je moguće da su saradnicima ruskog trgovinskog predstavništva prenete poverljive informacije i da Tokijska policijska uprava traži od ruske diplomatske misije da pomogne u njihovom otkrivanju.

„Žalimo što se japanska strana pridružila na Zapadu modernim antiruskim spekulacijama na temu špijunomanije. To protivreči politici koju su usaglasili Moskva i Tokio, a čiji je cilj stvaranje pozitivne atmosfere radi uspostavljanja bilateralne saradnje i rešavanja složenih pitanja“, navedeno je u saopštenju.

Agencija „Kjodo“ je saopštila da se tokijska policija obratila Ambasadi Rusije u Japanu sa zahtevom da pomogne u pronalaženju dvojice saradnika trgovinskog predstavništva, za koje se sumnja da su dobili poverljive podatke od jedne velike japanske komunikacione kompanije.

Policija je uhapsila bivšeg saradnika te kompanije, japanskog državljanina Arakija Jutakua, pod sumnjom da je u februaru prošle godine predao poverljive informacije sa servera svoje kompanije dvojici saradnika Trgovinskog predstavništva Rusije. Osumnjičeni priznaje svoju krivicu, saopštila je agencija.

List „Joimuri“ je precizirao da je jedan od Rusa već bivši saradnik ruskog trgovinskog predstavništva i da je napustio Japan još 2017. godine. Drugi saradnik ima diplomatski imunitet. List navodi i da je Araki imao prilično visoku poziciju u svojoj kompaniji, tako da je imao pristup serveru. Sa servera je, navodno, uzeo podatke koji se odnose na poverljive korporativne informacije i predao ih Rusima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala