Skoro 30 miliona ljudi u Kini u karantinu

© AP Photo / Kin CheungPutnici nose zaštitne maske za lice na ulazu železničke stanice u Hongkongu
Putnici nose zaštitne maske za lice na ulazu železničke stanice u Hongkongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti provincije Hubej zatvorile su 13 gradova kako bi sprečili dalje širenje opasne upale pluća, koju izaziva nova vrsta koronavirusa, prenose mediji.

Kako se navodi, u karantinu se nalazi više od 29,2 miliona stanovnika provincije Hubej.

Najstroži karantin je u Vuhanu, administrativnom centru Hubeja, gde je ujedno i žarište koronavirusa. Od četvrtka ujutru ne funkcionišu kopneni saobraćaj i metro, u grad ne puštaju putničke autobuse, otkazani su avionski letovi i železnički saobraćaj.

Vlasti preporučuju da putnici ne dolaze u grad, kao i da oni koji se već nalaze u njemu, ne napuštaju njegovu teritoriju.

Na rečnim mostovima koji su ostali u upotrebi, postavljene su termovizijske kamere, koje svim pešacima i vozačima mere telesnu temperaturu.

Putnici nose zaštitne maske za lice na ulazu železničke stanice u Hongkongu - Sputnik Srbija
Srbi iz Kine za Sputnjik: Kako je živeti u zemlji kojom hara nepoznati virus

Prema pisanju lokalnih medija, vlasti grada razmatraju hitnu izgradnju ili izolovanje jedne od postojećih bolnica sa 1.000 mesta, koja će služiti specijalno za pacijente koji su oboleli od nove vrste upale pluća.

Ranije je gradonačelnik grada saopštio da je u gradskim bolnicama predviđeno 4.300 mesta za obolele.

Prema podacima državnog komiteta Kine za zdravstvenu zaštitu, do sada je obolelo 830 ljudi, a umrlo je 25 osoba, od kojih 24 u provinciji Hubej.

Kako se navodi, 117 pacijenata je u teškom stanju.

Pored Kine, zabeležena su dva slučaja bolesti i u Hong Kongu, jedan na Tajvanu, tri na Tajlandu, po dva u Vijetnamu i Japanu i po jedan u Južnoj Koreji, Singapuru i SAD.

Prema saopštenjima, u različitim provincijama Kine broj obolelih se stalno povećava.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da virusna bolest u Kini, od koje se razbolelo na stotine ljudi, još nije vanredna globalna zdravstvena situacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala