Ruske specijalne snage dobiće novi helikopter

Pratite nas
Ruski stručnjaci napravili su novu verziju helikoptera za specijalne namene Mi-8AMTŠ-VN, kod koga je unapređeno naoružanje, rekao je direktor holdinga „Helikopteri Rusije“ Andrej Boginski. Helikopter je namenjen za specijalne snage Rusije.

„Već imamo modernizovanu verziju AMTŠ-VN. Helikopter će imati dodatne opcije i mogućnosti, kada je reč o opremi“, izjavio je on.

Kako je istakao — kod helikoptera su poboljšana „sredstva za uništavanje, pronalaženje i prepoznavanje meta“.

Novi model predstavlja prelaznu verziju između helikoptera Mi-8 i napredne letelice — borbene mašine koja je namenjena za Vazdušno-desantne snage.

Boginski je prošle godine na forumu „Armija-2019“ saopštio da će rusko Ministarstvo odbrane 2020. ili 2021. godine dobiti prvu partiju od deset najnovijih helikoptera Mi-8AMTŠ-VN.

Prema saopštenjima holdinga „Helikopteri Rusije“, koji je zadužen za proizvodnju ovih letelica — helikopteri mogu izvršavati zadatke u najtežim meteorološkim uslovima, a biće opremljeni sistemima za odbranu i mitraljezom „Kord“.

Mi-8AMTŠ-VN je modernizovana verzija helikoptera Mi-8/17. Rotokopter nije samo namenjen za prevoz vojske, nego ima mogućnost da pruži vatrenu podršku iz vazduha.

Mi-8 prevozi do 36 vojnika ili četiri tone tereta na relaciji dugoj više od 1.000 kilometara. Razrađivan je pod rukovodstvom Mihaila Mila 60-ih godina prošlog veka. To je i najveći helikopter na svetu sa dva motora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala