Pentagon smanjuje afrički kontingent da bi se usredsredio na Rusiju i Kinu

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon razmatra smanjenje vojnog kontingenta u Africi, kako bi se Amerika umesto „zadataka na dalekim frontovima“ usredsredila na važnije zadatke, a pre svega na „rivalstvo velikih sila - Rusije i Kine“, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

„Kada su razmatrali odobrenje moje kandidature za ovu poziciju, rekao sam da će moj cilj biti sprovođenje Strategije nacionalne odbrane. Svi znaju šta je ta strategija i kako ona uopšte izgleda. Naš glavni zadatak je rivalstvo s Rusijom i Kinom. Tako da ću se naravno, između ostalog, baviti i tim pitanjem“, izjavio je Esper, a prenosi list „Vašington egzaminer“.

Kongres je izrazio bojazan zbog planova Pentagona o izmeni afričkog kontingenta, naglasivši da se u slučaju povlačenja američkih trupa iz Afrike to neće samo negativno odraziti na borbu protiv terorizma u regionu, već i da će „odvezati ruke“ Rusiji i Kini.

Američki kongresmeni Lindsi Grem i Kris Kuns su se nadovezali na tu tezu, ističući važnost komande američkih kontingenata u Africi u borbi protiv ekstremista, koji su stalna pretnja američkim saveznicima u regionu, kao i u „obuzdavanju" gotovo jednakih rivala - Kine i Rusije.

Šef Pentagona je naglasio da odluka o ovom pitanju nije doneta i da će pre donošenja konačne odluke sigurno obavestiti o tome američke vlasti.

On je dodao da ne namerava da obustavi misije bez kojih bi Amerika bila podložna riziku terorističkih napada u inostranstvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala