Pentagon: Američka vojska ostaje na svojim položajima u Siriji

© AP Photo / Hussein MallaAmerički vojnici u oklopnom vozilu u sirijskom Manbidžu
Američki vojnici u oklopnom vozilu u sirijskom Manbidžu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska ostaje na svojim dosadašnjim položajima u Siriji i nastavlja da održava kontakte sa ruskim vojnicima radi sprečavanja sukoba, izjavio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

„Jasno smo dali na znanje drugim zemljama i snagama koje se nalaze u regionu, gde su raspoređene naše snage. Sarađujemo preko kanala za sprečavanje sukoba, kako bismo garantovali da neće biti nikakvog nesporazuma, nikakvih slučajnih sukoba. Nastavljamo to da radimo“, rekao je Hofman.

On je istakao da nema nikakve informacije o tome da je između ruskih i američkih vojnika u Siriji došlo do prepirke, kako su preneli pojedini mediji.

„Mogu samo da kažem da se nalazimo tamo gde smo se i nalazili, a oni znaju gde se mi nalazimo“, dodao je predstavnik Pentagona.

Zamenik komandanta operacije protiv terorističke organizacije „Islamska država“ (DAEŠ) general-major Aleks Grinkvič rekao je da su rukovodioci ruske i američke vojne grupacije u Siriji u kontaktu svake sedmice, a da su ti kontakti na nižim nivoima gotovo svakodnevni.

Specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri rekao je novinarima da je pre više od godinu dana došlo do incidenta u kojem je u blizini Manbidža bio „presretnut“ jedan ruski general-major. On je dodao da je sve bilo rešeno vojnim kanalima, ali nije naveo druge detalje.

Džefri je, takođe, istakao da mehanizam sprečavanja incidenata sa Rusijom u Siriji uspešno deluje već nekoliko godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala