Nova preporuka SZO: Pripremite se, smrtonosni virus se širi

© AP Photo / Ahn Young-joonSituacija u svetu zbog korona virusa u Kini
Situacija u svetu zbog korona virusa u Kini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjaci Međunarodne komisije za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije preporučili su svim zemljama da se pripreme za dalje širenje koronavirusa.

Takođe, kako prenose agencija Srna i „Blic“, vladama i ostalim zvaničnicima svih zemalja se preporučuje da preduzmu mere predostrožnosti, saopšteno je na internet stranici SZO.

U saopštenju se navodi da se očekuje da se može dogoditi unošenje zaraze koronavirusom u bilo koju zemlju, te da bi sve države trebale da se pripreme za suzbijanje širenja aktivnim praćenjem situacije, ranim otkrivanjem zaraze, izolovanjem i kontrolisanjem slučajeva, praćenjem kontakata, sprečavanjem daljeg širenja i dostavljanjem svih podataka organizaciji.

SZO u izveštaju poziva zemlje da posebno obrate pažnju na smanjenje zaraze kod ljudi, sprečavanje sekundarnog prenošenja i širenja na međunarodnom nivou, kao i da doprinesu međunarodnom odgovoru multisektorskom komunikacijom i saradnjom, te da aktivno učestvuju u dobijanju saznanja o virusu i zarazi.

Međunarodna zdravstvena organizacija pozvala je globalnu zajednicu da pokaže solidarnost i saradnju u pronalaženju izvora novog virusa i otkrivanju punog potencijala prenošenja, kao i za sprovođenje istraživanja sa ciljem pronalaženja potrebnog leka.

Broj slučajeva novog koronavirusa verovatno će nastaviti da raste u Kini, izjavio je portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević. Inače, u Kini je do sada od posledica zaraze preminulo 26 ljudi.

„Fokus nije toliko na broju slučajeva, za koje znamo da će porasti“, rekao je portparol SZO u Ženevi. On je naveo da su kineske vlasti do sada zvanično prijavile 830 obolelih i 26 smrtnih slučajeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala