Ninova nagrada: Pisanje po vodi ili magijski realizam?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li je proglašenje dobitnika Ninove nagrade bilo povod da se iznova aktuelizuje priča o vrednostima i vrednovanjima književnosti?

Imamo li odgovore na pitanja ko vrednuje knjige, kako to radi, šta su kriterijumi, da li se ratovi književnih neistomišljenika vode zbog književnih, umetničkih, estetičkih ili nekih drugih razloga — razgovaramo sa gostima emisije „Orbita kulture“ Aleksandrom Jerkovim, direktorom UB „Svetozar Marković“, univerzitetskim profesorom i dugogodišnjim književnim kritičarem, i Ivanom Milenkovićem, filozofom i članom ovogodišnjeg Ninovog žirija za izbor romana godine.

Ninova nagrada: Pisanje po vodi ili magijski realizam?

Slušajte nas i saznajte šta nam je pisac „Romana o pijanstvima“ Igor Marojević otkrio o razlikama između pijanstva kod nas i na Zapadu i zašto je Srbija zemlja „magijskog realizma“.

Otkrivamo kako je nagrađivani pesnik iz Novog Pazara Enes Halilović, upravo ovenčan još jednim priznanjem za zbirku kratkih priča „Čudna knjiga“ — nastavio i izvan stihova da beleži svoje pisanje po vodi.

Šta će se sve naći na izložbi „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji“, koja će biti otvorena 4. februara u Kulturnom centru Srbije u Parizu, za „Orbitu“ otkriva selektor radova Aleksandar Zograf.

Dragoslav Mihailović, klasik srpske književnosti, koji je upravo ovenčan Andrićevom nagradom, koju dodeljuje Andrićev Institut iz Andrićgrada, ugostio je novinare Sputnjika u svom domu, gde se, među knjigama, razgovaralo o najvažnijim tačkama na životnoj mapi ovog velikog pisca.

Emisiju „Orbita kulture“ slušajte subotom od 10 časova na talasima Radija Studio B i onlajn na našem sajtu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala