Milačić „zapalio baklju slobode“ usred Beograda /video, foto/

© Sputnik / Radoje PantovićMarko Milačić
Marko Milačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Studenti Beogradskog univerziteta protestovali su na platou ispred crkve Svetog Marka u znak podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Studenti su sa platoa crkve krenuli do Saborne crkve, gde je održan moleban.

Organizatori su okupljenima rekli da će 28. januara krenuti u skupljanje potpisa za inicijativu „Rezolucija o ugroženosti Srba u Crnoj Gori“ i najavili da će u petak 31. januara opet održati protest.

„Dok oni tuku srpski narod i otimaju svetinje i mošti naših svetaca, nemamo prava da stanemo. Važno je da svi delujemo zajedno, da budemo sabrani“, poručili su organizatori.

Okupljenima se prvi obratio sveštenik Stojadin Pavlović, koji je prisutne zamolio da budu dostojanstveni i istrajni u borbi protiv otimanja srpskih svetinja.

On je rekao da se „ovde u glasu naroda vidi i glas Božji, koji se pojavljuje kao odgovor na napad na pravoslavlje, na SPC“.

„Naši neprijatelji žele da razbiju naše jedinstvo. Moramo da pokažemo da to neće biti moguće“, poručio je on.

Protestu je prisustvovao i poznati srpski režiser Boris Malagurski, koji je rekao da ovo nije borba za srpske interese, već za vrednosti civilizacije.

© Sputnik / Radoje PantovićBoris Malagurski se obraća okupljenima
Milačić „zapalio baklju slobode“ usred Beograda /video, foto/ - Sputnik Srbija
Boris Malagurski se obraća okupljenima

„Za demokratiju se ne bori samo na izborima, nego i na ulicama — u svim gradovima u Crnoj Gori gde su ljudi ustali i rekli ne diktaturi“, rekao je Malagurski.

On je poručio da ne treba dozvoliti predsedniku Đukanoviću da mu „ova anticivilizacijska mera prođe“.

„Nećemo stati dok se ne izborimo za istinu i pravdu“, naglasio je on.

© Sputnik / Radoje PantovićProtest u Beogradu
Milačić „zapalio baklju slobode“ usred Beograda /video, foto/ - Sputnik Srbija
Protest u Beogradu

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić zahvalio se svima u ime cele Crne Gore, ocenjujući „da nas Zakonom o slobodi veroispovesti nisu ubili, nego upravo suprotno — učinili su da plamen vere još više i još snažnije zasija“.

„Mi smo u različitim državama, ali niko nikada ne može da izbriše našu ljubav. Mi smo dve države, jedan narod, jedna vera, jedna Crkva“, rekao je Milačić.

Naveo je i da ono što se dešava u Crnoj Gori nije udar samo na SPC u Crnoj Gori, ni samo na SPC uopšte, već da je udar na zajedničko pravoslavlje, ljubav, i udar na sve nas.

© Sputnik / Radoje PantovićMarko Milačić iz Crne Gore doneo "Baklju slobode"
Milačić „zapalio baklju slobode“ usred Beograda /video, foto/ - Sputnik Srbija
Marko Milačić iz Crne Gore doneo "Baklju slobode"

„Nemojte da mislite da ovo što se dešava u Crnoj Gori nema veze sa vama. Ovo je naša zajednička stvar. Okupljajte se, braćo, u što većem broju. Ovo je ista Crkva. To smo mi — jedno isto“, rekao je Milačić.

Na kraju svog obraćanja Milačić je rekao da je iz svoje zemlje doneo plamen velike ljubavi — baklju slobode.

„Neka je večna Crna Gora, neka je večna Srbija i naš srpski narod. Ne damo svetinje. Vidimo se u slobodnoj Crnoj Gori!“, rekao je Milačić i zapalio baklju.

Okupljeni su počeli da kliču „Crna Gora i Srbija — to je jedna familija“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala