Merkelova: Vojna dejstva u Libiji smanjena zahvaljujući dogovoru Rusije i Turske

© AP Photo / MOHAMED BEN KHALIFAKonflikt u Libiji
Konflikt u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Intenzitet vojnih dejstava u Libiji smanjen je nakon održavanja konferencije u Berlinu i dogovora Rusije i Turske o primirju u toj severnoafričkoj državi, ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Postoje pojedinačna narušavanja primirja, ali je u celini intenzitet vojnih dejstava od održavanja konferencije i dogovora Rusije i Turske o primirju relativno smanjen“, rekla je Merkelova nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Merkelova je potvrdila da komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar nije prihvatio dokument o Libiji koji je usvojen u Berlinu.

Fajez Saradž je prihvatio 55 tačaka i primirje, a Haftar je pristao na primirje i imenovao pet ljudi za vojni komitet. On nije prihvatio 55 tačaka. Samo se složio sa primirjem“, rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je navela da je cilj berlinske konferencije bilo usaglašavanje principa za rešavanje krize i dodala da sada treba raditi na tome da strane zvanično priznaju primirje u Libiji i da što je moguće pre bude održano zasedanje vojnog komiteta u Ženevi.

U Berlinu je 19. januara održan samit o Libiji, kojem su prisustvovali Haftar i njegov protivnik, predsednik Vlade nacionalne sloge Fajez Saradž. Nakon konferencije bio je usvojen dokument o principima rešavanja sukoba u Libiji, koji se sastoji iz 55 tačaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala