Kina podržala Putinov predlog o samitu pet članica UN sa pravom veta

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina podržava predlog predsednika Rusije Vladimira Putina o održavanju sastanka lidera pet država-stalnih članica Saveta bezbednosti UN koje imaju pravo veta, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuning.

Kina podržava predlog Rusije o održavanju samita pet država-članica SB UN i spremna je da sa ruskom stranom kontaktira i usaglašava ovo pitanje sa ostalim stalnim članicama Saveta bezbednosti“, navodi se u saopštenju diplomate koje je objavljeno na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je podsetila na ulogu i odgovornost SB UN u osiguranju mira i stabilnosti, naglasivši da u ovom trenutku međunarodnu situaciju karakterišu porast faktora nestabilnosti i neodređenosti, multilateralizam i uloga UN se suočava sa ozbiljnim izazovima.

„Ove godine se obeležava 75. godišnjica pobede u svetkom antifašističkom ratu i formiranje organizacije Ujedinjenih nacija. Jačanje kontakata i saradnja pet stalnih država-članica Saveta bezbednosti imaju ogroman značaj za podržavanje multilateralizma i posleratnog svetskog poretka, održavanje autoriteta UN i njenog Saveta bezbednosti, održavanje međunarodnog i regionalnog mira i stabilnosti“, izjavila je Hua Čuning.

Ruski predsednik je juče na forumu „Čuvamo sećanje na Holokaust, borimo se protiv antisemitizma“ u Jerusalimu predložio da se održi sastanak pet stalnih članica SB UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala