Drugi vladaju neprijateljstvom Srbije i Hrvatske

Pratite nas
Milorad Pupovac, jedan od lidera Srba u Hrvatskoj, šef Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u Hrvatskom saboru, rekao je da Srbija i Hrvatska trpe veliku štetu zbog nerešenih odnosa, a da je najveća da drugi vladaju neprijateljstvima dveju zemalja i imaju koristi od toga.

Pupovac je ocenio da se posle izbora Zorana Milanovića za predsednika može očekivati unapređenje političkih odnosa Srbije i Hrvatske.

U intervjuu za „Blic“ je rekao da kritike Srbije koje su se čule u predsedničkoj kampanji nisu ništa novo, čemu pogoduju i brojna mesta međusobnog sporenja.

Pupovac je naglasio važnost dobrih odnosa Srbije i Hrvatske i to iz više razloga. Najpre, zato što rat i produženo poratno neprijateljstvo nanose ogromne psihološke i unutarpolitičke i spoljnopolitičke štete obema zemljama.

Međutim, „najveća je da drugi vladaju našim neprijateljstvima i imaju koristi od toga, a mi samo štetu“, rekao je Pupovac.

On je, takođe, ukazao i na značaj ekonomskih, kulturnih i sportskih veza, kao i na to da zbog nesređenih srpsko-hrvatskih odnosa trpi celi region, za razliku od Višegradske grupe i nordijskih zemalja koje zbog međusobne dobro koncipirane saradnje beleže napredak.

Pupovac je ocenio da bi trebalo da dođe do susreta predsednika Vučića i Milanovića jer, kako je rekao, „oni imaju svoje odgovornosti za odnose dveju zemalja koje ne mogu prepustiti drugima, niti ih drugi mogu preuzeti od njih“.

On je takođe rekao da loši odnosi Beograda i Zagreba ne mogu biti dobri za Srbe u Hrvatskoj, kao što ni nesređeni odnosi Srbije s drugim delovima bivše zajedničke države nisu dobri za Srbe u njima, preneo je Tanjug.

„Predugo živimo između dve vatre ili dve sante leda da ne bismo imali svest o tome“, zaključio je Pupovac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala