Bugarska proteruje dvojicu ruskih diplomata

© Foto : Ambasada Rusije u BugarskojAmbasada Rusije u Bugarskoj
Ambasada Rusije u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadoru Rusije u Bugarskoj uručene su note kojima se dvojica ruskih diplomata proglašavaju „personama non grata“, saopštila je Ambasada Rusije u Sofiji.

Prema navodima Ambasade Rusije — note su uručene bez priloženih dokaza o tome da su se ruske diplomate u Bugarskoj bavile delatnošću koja nije u skladu sa njihovim statusom.

„Moskva zadržava pravo da preduzme mere kojima će odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske“, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je da će saradnici Ambasade napustiti Bugarsku u naznačenom roku.

„Smatramo da odluka bugarskih vlasti da objavljuje ove informacije pre zvaničnog obaveštavanja Ambasade nije u skladu sa tradicionalno konstruktivnim duhom odnosa naših država“, navedeno je u saopštenju.

Ranije danas je saopšteno da bi Bugarska mogla proterati ruske diplomate zbog optužbi da su se bavili špijunažom.

Jedan od diplomata je radio kao prvi sekretar u konzulatu Rusije u Sofiji. On je, navodno, tražio informacije o mehanizmu izbornog procesa u Bugarskoj. Diplomata iz Trgovinskog predstavništva u Bugarskoj je od 2018. godine navodno prikupljao tajne informacije, između ostalog i iz sektora energetike i energetske bezbednosti. U oktobru je Bugarska odlučila da protera prvog sekretara ambasade Rusije zbog sumnje u špijunažu. Kao odgovor, Rusija je proterala jednog službenika Ambasade Bugarske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala