Bugarska kupuje dronove: Raspisan tender vredan 12,66 miliona evra

© Flickr / neridamanoDron Predator
Dron Predator - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarsko Ministarstvo odbrane objavilo je tender za nabavku 12 mini i dva mala bespilotna sistema (UAS).

Nabavka će biti izvršena između 2020. i 2024. po ukupnoj procenjenoj ceni od 12,66 miliona evra, uključujući PDV.

Za nabavku mini UAS (svaki sastavljen od zemaljske kontrolne stanice i tri bespilotne letelice – UAV) odobren je ukupno 5,51 milion evra, što omogućava nabavku tri sistema godišnje u 2020. i 2021. godini, uz dalju nabavku od po dva godišnje u periodu 2022-2024, prenosi „Tango siks“.

Mini UAS, koji zahteva Ministarstvo odbrane, trebalo bi da ima bespilotne letelice mase ne veće od sedam kilograma i da bude opremljeno optoelektronskim sistemom koji sadrži kolor TV kameru i nehlađenu termalnu kameru, trebalo bi da ima autonomiju leta ne manje od 1,5 časova i operativni dolet od najmanje 10 kilometara pri obezbeđivanju osmatranja i video-prenosa u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebalo da bude najmanje 20 km.

Nabavka malih UAS bi trebalo da se realizuje isporukom po jednog sistema godišnje (jedna zemaljska stanica i minimum tri BPL) 2020. i 2021. godine, Ministarstvu odbrane i u tu svrhu je obezbeđen budžet od 7,15 miliona evra.

Tenderska tehnička specifikacija za male UAS zahteva nabavku bespilotnih letelica koje imaju optoelektronski/infracrveni osmatrački sistem opremljen laserskim daljinomerom i minimum jednim sistemom SAR/GMTI.

BPL bi trebalo da ima maksimalnu poletnu masu od 150 kilograma, autonomiju leta ne manju od pet časova i operativni dolet ne manji od 50 kilometara pri osmatranju i video-prenosu u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebalo da bude najmanje 120 kilometara, preneo je B92.

Poziv za podnošenje ponuda i učešće u pregovaračkom procesu poslat je na adrese 24 lokalne i međunarodne kompanije.

Rok za podnošenje ponuda Ministarstvu odbrane u Sofiji je 13. februar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala