Mitropolit Amfilohije: Neću da me Marković deli od patrijarha

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali je poručio da premijer Duško Marković ne može da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog.

„O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima deluje na to bezakonje i da se ono promeni — to je u redu“, rekao je Amfilohije u intervjuu za „Večernje novosti“.

Međutim, on je istakao da je „ista stvar“ voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da „oni stave pod znak pitanja to bezakonje“.

Mitropolit je povodom izjave premijera Markovića da je on jedina adresa za razgovor istakao da razgovarati s njim znači razgovarati sa SPC.

„Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja“, rekao je Amfilohije.

On je podsetio da su „mitropoliti bili gospodari Crne Gore“ i istakao da je „Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija“ i da je Mitropolija nezamisliva bez Pećke patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crkve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala