Vučić: Bila bi katastrofa ako bi se pokazalo da Srbi u Crnoj Gori nestaju

© Vlada Republike SrbijePremijer Crne Gore Milo Đukanović i premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Crne Gore Milo Đukanović i premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je večeras da su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru izneli različite argumente po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, ali da su se saglasili da treba da nastave da razgovaraju, jer odnosi dve zemlje nikada ne smeju da budu neprijateljski i loši.

Vučić je novinarima na kraju posete Jerusalimu rekao da će se uskoro znati novi datum njegovog razgovora sa Đukanovićem, te da je njemu svejedno gde će se to i na koji način dogoditi.

Predsednik je napomenuo i da ga brine popis stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine, jer bi, ocenjuje, bila katastrofa ako bi se pokazalo da Srbi u toj zemlji nestaju.

„Imali smo jedan veoma kompleksan i težak razgovor“, rekao je Vučić.

On je naveo da u Crnoj Gori živi 28,73 odsto Srba, te da je njegova obaveza i pravo da brine o sunarodnicima i o srpskoj Crkvi, o sve četiri eparhije koje pokrivaju teritoriju Crne Gore.

Preneo je da je Đukanović iznosio drugačije argumente po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, ali da je siguran da se ni jedan ni drugi nisu radovali njihovom dubokom neslaganju po tim pitanjima, što je, kaže, činjenica koju su obojica danas morali da iskažu.

Nastavićemo da razgovaramo

„Ono što je pozitivno je da smo se dobro razumeli i mislim da smo se dogovorili da nastavimo da razgovaramo, da dobro razumemo da odnosi Srbije i Crne Gore nikada ne smeju da budu neprijateljski i loši i da moramo zajednički, sa svim drugim akterima, u ovom slučaju SPC, da dođemo do nekakvih rešenja u budućnosti“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je za njega od ključnog značaja popis stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine, jer bi, ističe, bila katastrofa da se pokaže ono što neki misle — da Srbi u Crnoj Gori nestaju.

„Ja ne mislim da je to istina i da je to tačno. Mi ćemo dati sve od sebe da ohrabrimo srpski narod da se izjasni kako su se njihovi očevi i dedovi izjašnjavali“, naglasio je Vučić.

Preneo je i da su sinoć on i Đukanović slučajno sedeli jedan preko puta drugog, što je stvar protokola, ali da su iskoristili tu priliku da razgovaraju o ozbiljnim temama, ozbiljno i odgovorno.

Vučić je rekao da je druga tema njihovog razgovora bila mnogo lakša — bolja koordinacija u delovanju i razumevanju poruka EU, i u odnosu prema EU.

„Kao i u našim zahtevima koje, ako imaju pravo da ispostavljaju sve druge zemlje, koje su dalje od EU od Srbije i Crne Gore koje su najdalje otišle u procesu evrointegracija... Da mi koordinišemo svoje poteze i da tražimo od Saveta i EK određene stvari zajedno. Tako bismo mogli da imamo širu, ozbiljniju i značajniju podršku unutar EU“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala