Venecuela — izgubljena partija Amerikanaca

© AP Photo / Andrea Hernandez BriceñoHuan Gvaido
Huan Gvaido - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave američkog državnog sekretara Majka Pompea da SAD rade na smeni vlasti u Venecueli samo su pokušaj nastavka igre nakon izgubljene partije koja je Amerikance koštala ne samo novca, već i reputacije, smatraju ruski eksperti.

Moskva zastupa čvrste pozicije kada je reč o Venecueli i podržava legitimno izabranog predsednika Nikolasa Madura, dok SAD još uvek pokušavaju da „skuju plan“ smene Madura i na njegovo mesto postave Huana Gvaida, koji se ovih dana u Kolumbiji sastao sa Pompeom.

Gvaido i Amerikanci izgubili partiju u Venecueli

„Gvaido je u principu izgubio zajedno sa Pompeom, jer je ideja bila da se razjedine oružane sile i da se deo snaga usmeri na svrgavanje Nikolasa Madura, baš kao što se desilo i u Boliviji pre nekoliko meseci“, rekao je Zamenik direktora Instituta Latinske Amerike Ruske akademije nauka Vladimir Sudarev. 

© AP Photo / Marcelino Vazquez HernandezLider kubanske Komunističke partije Raul Kastro, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro i predsednik Kube Migel Dias-Kanel
Venecuela — izgubljena partija Amerikanaca - Sputnik Srbija
Lider kubanske Komunističke partije Raul Kastro, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro i predsednik Kube Migel Dias-Kanel

U Venecueli je armija jedinstvena i podržava Madura, dok je rejting Gvaida pao na deset procenata, te u tom kontekstu ne može biti reči ni o zaoštravanju situacije, a još manje o konkretnoj akciji. Ekspert smatra da sada nikako nije trenutak za američku vojnu intervenciju i da Pompeo igra izgubljenu partiju, jer do oružane intervencije nije došlo ni pre godinu dana kada je Džon Bolton bio odgovoran za nacionalnu bezbednost i kada se aktivno govorilo o tome da je neophodno sprovesti oružanu akciju protiv Madura.

„Tramp se nalazi u predizbornoj kampanji, preti mu impičment i zna koliko su dobro opremljene oružane sile Venecuele, i to ruskim oružjem uz asistenciju vojnih specijalista. Kovčeg sa američkim vojnikom iz Venecuele bio bi kraj njegove političke karijere“, objašnjava Sudarev.

Amerikanci sprovode „verbalni“ terorizam i formiraju diplomatski obruč oko Venecuele od njima bliskih latinoameričkih režima. Sve to nema nikakvog uticaja na stabilnost i održivost Madurovog režima, jer on nema ozbiljnih političkih protivnika u zemlji, zaključuju eksperti.

Venecuela naučila lekcije iz Bolivije i ugrozila reputaciju SAD

Jegor Lidavskoj, generalni direktor Latinoameričkog centra „Ugo Čavez“, ističe da su Amerikanci uložili dosta novca i truda da bi se jednostavno povukli praznih ruku iz Venecuele. Osim toga, slučaj Madura je bio ne samo veliki novčani gubitak, već i ozbiljan udarac za reputaciju SAD. 

Američka podrška bez efekta

„Najviši zvanični u američkom establišmentu, uključujući i predsednika Amerike Donalda Trampa, podržali su Huana Gvaida, što je stvorilo negativnu sliku o njima, jer čovek koga su podržali praktično nije uspeo ništa da uradi. Gvaido nije mogao da utiče na realnu raspodelu snaga u Venecueli, niti da preuzme vlast. To je minus za autoritet Amerikanaca i Trampa, koji uskoro učestvuje u predsedničkim izborima i želi da bude reizabran“, rekao je ekspert.

Stručnjaci podsećaju da je prošlo gotovo godinu dana od pokušaja državnog udara u Venecueli i da se može desiti da upravo u ovom periodu opozicija pojača pritisak na vlast. Ipak male su šanse da Venecuela izgubi svoju nezavisnost, naročito nakon bolivijske lekcije

„U Boliviji je na prilično surov način svrgnut izabrani predsednik Evo Morales i praktično je započet genocid nad starosedeocima, Indijancima. Amerikancima je pošlo za rukom sa Bolivijom, jer Evo Morales nije imao dovoljno čvrste veze sa vojskom, bezbednosnim strukturama i društvenim organizacijama. Vlast u Venecueli je izvukla zaključke i učvrstila koordinaciju između vlasti i vojske“, rekao je ekspert.

Saradnja sa Rusijom

Ne treba zaboraviti ni ulogu koju je Rusija imala za održavanje stabilnosti u Venecueli, napominju eksperti. Ove dve zemlje su još 2011. godine potpisale sporazum o tehničkoj saradnji. Prema ovom sporazumu Rusija održava vojnu opremu kojom je snabdela i dalje snabdeva Venecuelu.

Osim toga, ove dve zemlje su krajem prošle godine potpisale i sporazum o nesmetanim posetama vojnih brodova, a u Venecueli se nalazi i veliki broj ruskih vojnih tehničara i specijalista. U tom smislu, prisustvo Rusije, naglašavaju eksperti, predstavlja i faktor stabilnosti i bezbednosti za susedne zemlje

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Venecuele i Rusije, Nikolas Maduro i Vladimir Putin, nakon sastanka u Kremlju
Venecuela — izgubljena partija Amerikanaca - Sputnik Srbija
Predsednici Venecuele i Rusije, Nikolas Maduro i Vladimir Putin, nakon sastanka u Kremlju

Ruski eksperti ističu da je Venecuela bila šamar Amerikancima i veliki plus za Rusiju. Lidavskoj dodaje da bilo koja agresija SAD protiv trećih strana, pored ličnih motiva i interesa koji se nalaze zemljama koje su predmet intervencije, sadrži i motiv da se na bilo koji način našteti Rusiji. Kako ekspert objašnjava, Rusija je za Amerikance konačan protivnik i oni koriste bilo koje povode, države i mogućnosti ne bi li stvorili Rusiji problem, pa slično ponašanje možemo očekivati i u vezi sa Venecuelom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala