SZO: Virusna bolest u Kini nije vanredna zdravstvena situacija

© PixabayVirus
Virus - Sputnik Srbija
Pratite nas
U sedištu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi održan je sastanak na kom je odlučeno da li će SZO proglasiti globalno vanredno stanje zbog novog koronavirusa.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da virusna bolest u Kini od koje se razbolelo na stotine ljudi još nije vanredna globalna zdravstvena situacija.

Odluka je usledila nakon što su kineske vlasti danas stavile u karantin tri grada i otkazale velike događaje u glavnom gradu Pekingu tokom perioda praznika Lunarne nove godine, kako bi pokušale da obuzdaju novi virus, preneo je AP.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija objavila je odluku nakon što su nezavisni stručnjaci proveli dva dana procenjujući informacije o širenju novootkrivenog koronavirusa.

SZO definiše globalnu vanrednu situaciju kao „vanredni događaj“, koji predstavlja rizik za druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Prethodne globalne vanredne situacije proglašene su zbog pojave virusa „zika“ u Americi, zbog pandemije svinjskog gripa i zbog dečje paralize.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala