Naučnici otkrili: Zmije izvor novog kineskog virusa

© AP Photo / Eugene HoshikoKinez drži zmiju
Kinez drži zmiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski naučnici su sproveli genetsku analizu novog virusa iz Kine i utvrdili da su nosioci koronavirusa, koji izaziva virusnu upalu pluća, najverovatnije zmije. Naučno istraživanje je objavljeno u časopisu „Džurnal of medikal vajrolodži“.

Kako je utvrđeno, novi koronavirus, koji se pojavio u centralnoj Kini u decembru 2019. godine, spada u istu porodicu virusa kao i dobro poznati koronavirus akutnog respiratornog sindroma ili atipične pneumonije SARS-CoV i koronavirus bliskoistočnog respiratornog sindroma MERS-CoV, koji su odneli na stotine života u poslednjih 17 godina.

Svetska zdravstvena organizacija je novom virusu dala naziv 2019-nCoV.

I SARS i MERS se klasifikuju kao zoonotske virusne bolesti, odnosno, prvim obolelim osobama virus su prenele životinje. U organizmu životinje virus je pretrpeo niz genetskih mutacija, nakon čega je postao sposoban da zarazi čoveka.

Kineski naučnici sproveli su detaljnu genetsku analizu novog virusa i uporedili su je sa dostupnim genetskim informacijama o drugim virusima.

Vuhan - Sputnik Srbija
Višemilionski grad zatvoren! Ljudi se otimaju za hranu, dezinfikuju se ulice /video/

Istraživači su došli do zaključka da je 2019-nCoV kombinacija koronavirusa, koji je primećen kod slepih miševa, i drugog koronavirusa nepoznatog porekla, koji je čoveku prenet sa zmija. U organizmu tih gmizavaca je došlo do rekombinacije virusnog proteina, nakon čega je omogućeno da se virus prenese sa zmije na čoveka.

Rezultati istraživanja su u potpunosti potvrdili prvobitne sumnje da izvor virusa treba tražiti među prehrambenim proizvodima koji se prodaju na pijaci u Vuhanu, gradu koji je postao epicentar bolesti.

Prema mišljenju naučnika, nosioci smrtonosnog virusa su kobra i prugasti krajt, zmije koje često love slepe miševe u divljini. Te vrste zmija su se prodavale na pijaci u Vuhanu.

Autori ističu da je za potvrđivanje hipoteze izvora virusa potrebno uzeti DNK uzorke životinja koje su se prodavale na pijaci, kao i zmija i slepih miševa.

Međutim, nakon pojavljivanja bolesti, pijaca je dezinfikovana i zatvorena, što otežava otkrivanje izvora novog virusa.

U svakom slučaju, rezultati istraživanja će pomoći u razvoju vakcine za borbu protiv novog virusa.

​​Prema poslednjim podacima, više od 600 osoba je zaraženo novim koronavirusom, dok je umrlo 17 osoba.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara da je uzročnik bolesti koronavirus 2019-nCoV.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala