London sprema izveštaj o „ruskom mešanju“ u britansku politiku

© AP Photo / Mark Duffy/House of Commons Britanski parlament
Britanski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izveštaj o navodnom „ruskom mešanju“ u političke procese u Velikoj Britaniji biće objavljen posle početka rada parlamentarnog obaveštajnog Komiteta, koji se već formira, izjavio je zamenik šefa britanske diplomatije Kristofer Pinčer.

Dokument je prošle godine pripremio Komitet za obaveštajni rad i bezbednost britanskog Parlamenta.

Britanski list „Tajms“ tvrdi da se u njemu pominju imena devet biznismena ruskog porekla, sponzora britanskih konzervativaca. Ranije je britanski premijer Boris Džonson odlučio da objavi izveštaj posle parlamentarnih izbora, koji su završeni 12. decembra.

Predstavnik premijera rekao je novinarima 16. decembra da odluku o vremenu objavljivanja dokumenta može da donese samo nadležni parlamentarni Komitet, čije formiranje treba da počne posle novogodišnjih praznika.

„Znamo da je javnost zainteresovana za objavljivanje izveštaja, ali sam dokument predstavlja nadležnost Komiteta za obaveštajni rad i bezbednost. Čim Komitet bude formiran, on će rešiti kada će objaviti izveštaj. Proces formiranja komiteta je već počeo“, rekao je zamenik ministra.

Pinčer je podsetio da je premijer proučio i potvrdio izveštaj, otvorivši na taj način put za njegovo objavljivanje.

„Imajući u vidu sve to, objavljivanje dokumenta nije u okviru ovlašćenja Vlade — Komitet je taj koji mora da ga predstavi Parlamentu“, dodao je zamenik ministra.

Poslanici su žestoko kritikovali Borisa Džonsona zbog odlaganja objavljivanja dokumenta. Premijer je u više navrata rekao da nema nikakve dokaze o ruskom mešanju u izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala