Krimski Tatari upozorili Medžlis da ne čini nepromišljene korake

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHanski dvorac u Bahčisaraju
Hanski dvorac u Bahčisaraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider krimske regionalne nacionalno-kulturne autonomije krimskih Tatara Ejvaz Umerov upozorio je inicijatore marša na Krim da ne čine nepromišljene postupke.
„Ne gajim iluzije da će ova akcija okupiti značajnu masu. Potpuni neuspeh i krah politike Medžlisa (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) u Ukrajini primorava njene odbegle funkcionere da pribegavaju radikalizaciji svojih aktivnosti. Političari iz Ukrajine najverovatnije neće biti u prvim redovima marša, ali ako neko i krene u ovu provokaciju, želeo bih da podsetim da će sve radnje usmerene ka narušavanju suverene granice Ruske Federacije biti zaustavljene hapšenjem“, rekao je Umerov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, marš ekstremista zamišljen je kako bi se žrtvovao bar mali broj sunarodnika i pitanje Krima vratilo na dnevni red zapadnih zemalja i unutar same Ukrajine.

Umerov je naglasio da su vođe Medžlisa spremne da ponovo podstaknu ljude na akcije koje nose rizik da oni u najboljem slučaju završe u zatvoru, a možda i izlože život opasnosti.

Slika Invazija Ilje Glazunova na kojoj je prikazan požar u Moskvi 1571. - Sputnik Srbija
Bivši ukrajinski poslanik predložio proslavu 450. godišnjice paljenja Moskve

On je istakao da su ekstremisti spremni da žrtvuju deo svog naroda da bi postigli sebične ciljeve.

Ranije je bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine i predsednik organizacije Medžlis krimsko-tatarskog naroda Refat Čubarov za ukrajinsku televiziju „Peti kanal“ izjavio da njegove pristalice nameravaju da pređu granicu sa Krimom na kontrolnom punktu „Čongar“ 2. maja.

Prema njegovim rečima, u maršu na poluostrvo sa teritorije Ukrajine u prvim redovima će biti članovi organizacije, kao i narodni poslanici i „zapadni partneri“. On pri tome nije isključio mogućnost nasilja tokom proboja preko granice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala