Zelenski: Sukob u Donbasu moguće je okončati „sutra"

© AP Photo / Charles PlatiauPredsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita "normandijske četvorke" u Parizu
Predsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da potpuni prekid vatre u Donbasu nije uspeo, ali da veruje u to da bi, ukoliko bi sukobljene strane poželele da okončaju konflikt, on mogao biti završen sutra.

„Još nismo uspeli u potpunosti da prekinemo vatru i da prestanemo da gubimo naše Ukrajince. Verujem u svetlost, ali ne želim da mislim da je to svetlost na kraju tunela… Uveren sam u to da će, ako sve strane požele da prekinu rat, on biti prekinut sutra, jer Ukrajina štiti svoje teritorije, rat je na našoj teritoriji, ali našim mozgovima je jasno da smo spremni da ga prekinemo danas“, rekao je Zelenski tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Ukrajinski predsednik je ranije ocenio da početak razgovora s ruskim liderom Vladimirom Putinom već daje pozitivne rezultate, među kojima je smanjen intezitet vatre u Donbasu.

Ukrajinske vlasti počele su u aprilu 2014. godine vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa, DNR i LNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima je do sada stradalo oko 13.000 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala