Vašington objasnio razlog prisustva američke vojske u Siriji

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerički vojni konvoj u blizini grada Tel Tamr na severu Sirije
Američki vojni konvoj u blizini grada Tel Tamr na severu Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska vlast ne može efikasno da se bori protiv „Islamske države“ (DAEŠ), zbog čega je američka vojska i dalje u toj zemlji, rekao je general-major Aleks Grinkvič, zamenik komandanta američke antiterorističke operacije u Siriji.

„Za potpuno uništenje ove terorističke organizacije neophodno je efikasno upravljanje, a ja nisam siguran da sirijski režim može da ga obezbedi“, rekao je Grinkvič.

„Islamska država“ je zauzela značajne sirijske i iračke teritorije. Do sada su sirijski i ruski vojnici oslobodili većinu Sirije od terorista.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici vode borbu protiv „Islamske države“ u Siriji i Iraku od 2014. godine, pri čemu u Siriji to rade bez saglasnosti Damaska.

Amerika je najavila uništenje „kalifata“ i napuštanje Sirije krajem 2018. godine. U nekim oblastima na istoku Sirije je, međutim, i dalje prisutna američka vojska. Borbena dejstva su prekinuta, ali se sprovode zasebne lokalne operacije protiv terorista.

Američki predsednik Donald Tramp objašnjava da američka vojska štiti naftna polja, koja donose prihode glavnom savezniku SAD u regionu — kurdskim „Sirijskim demokratskim snagama“. Sirijska vlast smatra da Amerika na taj način pljačka Siriju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala