U Rusiji moguć prvi slučaj koronavirusa

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaKola hitne pomoći
Kola hitne pomoći - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rus koji je doputovao u Sankt Peterburg iz Šangaja i obratio se za medicinsku pomoć zbog respiratornih tegoba ima simptome zaraze koronavirusom, saopštila je gradska administracija.

Muškarac je hospitalizovan u Botkinskoj bolnici, pošto se sam javio lekarima zbog nedostatka daha i temperature od 38 stepeni.

„Rezultati pregleda Rusa koji je bio hospitalizovan pod sumnjom da je zaražen koronavirusom biće poznati sutra“, rekla je predstavnica Gradskog komiteta za zaštitu zdravlja.

Saopšteno je, takođe, da kod državljanina Kine, koji je protekle sedmice doputovao iz Pekinga u Sankt Peterburg, i bio hospitalizovan pod sumnjom da je zaražen koronavirusom, nije potvrđena infekcija.

Ranije je saopšteno da je u Kini, gde je žarište epidemije pneumonije izazvane koronavirusom, do sada umrlo 17 ljudi.

© Flickr / NIAIDMERS koronavirus
U Rusiji moguć prvi slučaj koronavirusa - Sputnik Srbija
MERS koronavirus

Virus se već proširio van Kine. Zaraza je primećena u Južnoj Koreji, Japanu, SAD i na Tajlandu, a slučajevi sa sumnjom da zaraza postoji pojavili su se u Singapuru, Hong  Kongu i u Australiji. Kineske vlasti su zvanično potvrdile da se virus prenosi sa čoveka na čoveka.

Prema navodima ruskih vlasti, opasnost da se koronavirus proširi u Rusiji je minimalna, a sanitarna kontrola je pojačana na svim graničnim prelazima. Rusija već ima svoj sistem za testove za utvrđivanje virusa, a ruski stručnjaci već prave vakcinu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala