Srbija ponudila Bugarskoj pomoć da se završi „Turski tok“

© Foto : TurkStreamTurski tok
Turski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Firme koje su u Srbiji vrlo uspešno završile posao na izgradnji „Turskog toka“ mogu da pomognu i u Bugarskoj tako što bi se uključile u izgradnju tamošnjeg gasovoda, sa kojim se kasni, smatra predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

Mogućnost srpske pomoći Bugarskoj danas je najavio direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je izjavio da se razgovara o tome da se Srbija uključi u izgradnju gasovoda u Bugarskoj sa delom mehanizacije i zavarivača, kako bi što pre bio urađen deo gasovoda koji je u Bugarskoj dug 308 kilometara. To bi omogućilo Srbiji da se što pre priključi na bugarski sistem, što je neophodno za dobijanje gasa iz „Turskog toka“.

Bajatović je ocenio da je Bugarska i dalje pod američkim pritiskom da odustane od Turskog toka, ali i da Bugari imaju dodatnu ambiciju, pošto hoće da budu hab za snabdevanje, odnosno da dobijaju gas i iz Rumunije i Grčke.

Vuletić za Sputnjik kaže da je Bugarska napravila veliku štetu sebi time što je upropastila projekat „Južni tok“, i da je u toj zemlji veliki pritisak na predsednika Bojka Borisova da mu se ne desi da upropasti i „Turski tok“.

Deo kraka Turskog toka kroz Srbiju
Srbija ponudila Bugarskoj pomoć da se završi „Turski tok“ - Sputnik Srbija
Deo kraka Turskog toka kroz Srbiju

On napominje da Bugarska nema nikakvih izvora prirodnog gasa i istovremeno je veliki tranziter gasa prema susedima.

„Mislim da sada veliki pritisak unutar Bugarske čini da Borisov, koliko god se do sada pokazao kao poslušnik, mora da uradi nešto što je korisno za Bugarsku. A za nju je veoma korisno da se ’Turski tok‘ izgradi. Svakako da firme koje su ga kod nas gradile i koje su vrlo uspešno završile posao na izgradnji ’Turskog toka‘ mogu da se uključe i u Bugarskoj, ukoliko je takav aranžman moguće napraviti“, kaže stručnjak za gas.

On podseća da je Bugarska napravila veliki problem kada je raspisala tender za izvođača radova u Bugarskoj i posao nije dobio onaj ko je dao najbolju ponudu, zbog čega je ta firma podnela tužbu i dobila spor.

„To je odložilo početak posla i zbog toga se kasni sa izgradnjom gasovoda kroz Bugarsku“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

„Ne samo da smo u stanju da pomognemo, kako je rekao Bajatović, nego i treba da im pomognemo, da bismo što pre završili ’Turski tok‘, jer je on važan, ne samo za nas, nego i za Bugarsku i Mađarsku i za sve one koji će biti snabdevani gasom“, zaključuje Vuletić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala