Jaka oluja u Španiji, vetar nosio sve pred sobom, ima mrtvih /video, foto/

© REUTERS / JUAN MEDINANevreme u Španiji
Nevreme u Španiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istočnu Španiju je pogodila obilna kiša, ali i sneg, kao i naleti vetra brzine 100 kilometara na čas, a na moru su talasi visoki i po 10 metara.

Oluja nazvana „Glorija“ i bujice koje je izazvala usmrtile su šest ljudi, a traga se za još četvoro.

Jedan 25-godišnji Britanac nestao je u utorak sa obale, kada su talasi dostigli 13,68 metara u Kataloniji i 14,77 metara na Balearskim ostrvima, što je rekord u tom turističkom arhipelagu.

„Glorija“ je teško oštetila plaže na istoku, posebno u okolini Barselone. Jedno od najugroženijih područja je delta reke Ebra, važan prirodni park na jugu Katalonije, u koji je more ušlo tri kilometra, navodi Evropska služba Kopernikus, uz fotografije snimljene satelitom.

Po španskoj meteorološkoj agenciji AEMET — oluja je danas počela da se smiruje, a na snazi su žuta i narandžasta upozorenja u Kataloniji i na Balearima.

​Španija je nedavno bila iznenađena bujicama posle kiše retko jakog intenziteta: sedam osoba je u septembru poginulo zbog poplava na jugoistoku, a 2018. godine je 13 osoba poginulo u nevremenu na Majorci.

MedEČ, mreža od više od 600 naučnika iz mediteranskih zemalja, istakla je u studiji objavljenoj u oktobru da bi epizode obilne kiše u regionu mogle da se povećaju za „10 do 20 odsto“ zbog klimatskih promena.

„Glorija“, koja je u utorak stigla do Francuske, počela je da popušta uz jaku kišu, što stvara strahovanje od poplave.

Sva skijališta na istoku Pirineja su zatvorena, a iz jednog su evakuisani posetioci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala