Amerikanci pomagali Sadamu Huseinu dok je napadao Iran bojnim otrovima

© AP PhotoRonald Regan
Ronald Regan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Države su pomagale iračkom predsedniku Sadamu Huseinu dok je napadao Iran bojnim otrovima 1988. godine, pokazuju dokumenti koje je nedavno objavila CIA.

Američke vojne i obaveštajne službe imale su informacije, a nisu učinile ništa da spreče seriju napada bojnim otrovima koji nadmašuju bilo šta viđeno u Siriji, piše časopis „Forin polisi“.

Amerikanci su preko podataka satelitskih snimaka pomogli Sadamu Huseinu

SAD su preko satelitskih snimaka došle do podataka da će Iran strateški napredovati tako što će iskoristiti rupu u iračkoj odbrani i te podatke su otkrili Iračanima, iako se znalo da će ih snage Sadama Huseina napasti bojnim otrovima.

Iračani su upotrebili sarin u četiri napada početkom 1988. godine, a ti napadi su se oslanjali na američke satelitske snimke, mape i ostale obaveštajne podatke. Napadi su pomogli da se tok rata okrene u korist Iračana i prisilili Iran da sedne za pregovarački sto, čime je politika pomoći iračkoj pobedi doživela uspeh.

Američki zvaničnici su dugo negirali da su zatvarali oči na iračke hemijske napade, tvrdeći da vlada Sadama Huseina nikada nije najavljivala da će upotrebiti takvo oružje.

Ali izjave penzionisanog vazduhoplovnog pukovnika Rika Frankonea, koji je bio vojni ataše u Iraku tokom tih napada, navode na drugačiji zaključak.

„Iračani nam nikada nisu rekli da nameravaju da koriste bojne otrove. Nisu ni morali, jer smo to već znali“, rekao je Frankone „Forin polisiju“.

Amerikanci imali čvrste dokaze o Iračkoj upotrebi hemijskog oružja

Prema nedavno objavljenim dokumentima Centralne obaveštajne agencije i intervjuima sa bivšim obaveštajcima poput Frankonea — Sjedinjene Države su imale čvrste dokaze o iračkim napadima hemijskim oružjem još od 1983. godine.

Ovi podaci pokazuju da su najviši zvaničnici SAD bili redovno obaveštavani o obimu napada nervnim bojnim otrovima, što ima jednaku snagu kao zvanično priznanje o saučesništvu u nekim od najužasnijih napada hemijskim oružjem u istoriji.

CC0 / / Vojnici u Iraku
Amerikanci pomagali Sadamu Huseinu dok je napadao Iran bojnim otrovima - Sputnik Srbija
Vojnici u Iraku

Znali su da Bagdad očajnički pokušava da proizvede količinu bojnih otrova koja bi zadovoljila potrebe na ratištu, da nabavlja italijansku opremu kako bi ubrzao proizvodnju granata i bombi sa bojnim otrovima, te da bi Irak to oružje mogao da upotrebi protiv Irana i civila.

Zvaničnici su, takođe, bili upozoreni da bi Iran mogao da pokrene talas napada protiv američkih interesa na Bliskom istoku, uključujući terorističke napade, ukoliko dođe do zaključka da su Sjedinjene Države umešane u napade hemijskim naoružanjem.

Vašington — dozvoliti napade zarad okretanja toka rata

Administracija predsednika Ronalda Regana odlučila je da je bolje dozvoliti nastavak tih napada ukoliko preokrenu tok rata. Čak i kad bi bili otkriveni, CIA je smatrala da bi mogla da kontroliše međunarodne osude i revolt.

I ranije je pisano o pomoći američkih obaveštajaca Iračanima u vreme kada su zvaničnici SAD smatrali da bi Sadam Husein mogao upotrebiti hemijsko naoružanje. Dokumenti Centralne obaveštajne agencije, koji su se nalazili među gomilom deklasifikovanog materijala u kombinaciji sa izjavama bivših zvaničnika obaveštajnih službi, bacaju novo svetlo na dubinu američkog učešća u napadima bojnim otrovima.

U to vreme Iran je javno upozoravao na napade hemijskim oružjem i sastavljao dokumentaciju kako bi to predočio Ujedinjenim nacijama. Tim izveštajima nedostajali su dokazi o umešanosti Iraka, koji su bili deo tajnih dokumenata slanih na adrese najviših zvaničnika američkih obaveštajnih službi.

CIA je odbila da komentariše ove navode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala