Vlada Srbije: Hitne mere za smanjenje zagađenja

© Sputnik / Ivana AntićMagla u Beogradu
Magla u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je danas prvom sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji, na kom su dogovoreni hitni koraci koji će u najkraćem roku biti preduzeti kako bi se uticalo na smanjenje zagađenja vazduha u zemlji.

Brnabićeva je ukazala da Vlada Srbije već radi na primeni novih mera, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Među prioritetima je istaknuto usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) na sednici Vlade, kojim će biti verifikovane dosadašnje aktivnosti i definisani novi ciljevi.

Dogovoreno je odobravanje subvencija za kupovinu elektro i hibridnih vozila, i u tom kontekstu postavljanje brzih elektro-punjača na ključnim mestima putnih koridora.

Takvi punjači već postoje na naplatnim stanicama u Subotici, Šidu, Dimitrovgradu, Preševu i Bubanj potoku, a u narednih dva meseca najkasnije trebalo bi da budu postavljena još tri — na naplatnoj stanici u Vrčinu i dva u Nišu, na naplatnoj stanici „Nais“.

Među prioritetima je i pošumljavanje Srbije, a ministar za životnu sredinu Goran Trivan ukazao je da se na tome već radi i da je sve spremno za nastupajući period sadnje drveća, i to za teritoriju cele zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o potrebi da se pronađe način na koji bi što veći broj gradskih toplana prešao sa fosilnih energenata, kao što su mazut, ugalj i lož ulje, na korišćenje biomase.

Projekat „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije — razvoj tržišta biomase“, koji tako nešto predviđa, već je potpisan u nekoliko gradova u Srbiji.

Poseban akcenat stavljen je na situaciju u Beogradu i razvoj koncepta „Smart sitija“.

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor policije Vladimir Rebić, kao i predstavnici drugih nadležnih republičkih i gradskih institucija.

Prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine — koncentracija čestica je blizu prosečnih vrednosti za ovo doba godine i nema razloga za zabrinutost trenutnim stanjem, ističe se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala