Tri rođena brata — tri buduća oficira

© Foto : Ministarstvo odbraneAleksa, Đorđe i Nikola Racković
Aleksa, Đorđe i Nikola Racković  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Đorđe, Nikola i Aleksa Racković su blizanci i sva trojica se pripremaju da budu oficiri. Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je sa njima i rekao da je teško naći veći kompliment jednoj vojsci i jednoj državi, nego da se tri rođena brata pripremaju da postanu oficiri.

Povod prijema je uspeh kadeta Đorđa Rackovića, koji je ovogodišnji pobednik plivanja za Bogojavljenski krst na Savskom jezeru. Drugi do Časnog krsta doplivao je Nikola, a obojicu braće iz publike je bodrio Aleksa.

„Hoću da zahvalim, na prvom mestu, njihovoj porodici, njihovim roditeljima, što su nam dali ovakve momke, i da podelim sa Srbijom ponos da ćemo, dok god ima ovakvu mladost i dok god imamo ovakve ljude, mi biti sigurni i slobodni“, poručio je ministar Vulin.

Istakao je da je „Vojska Srbije čuvar tradicionalnih vrednosti koje su naš narod učinile velikim, istorijskim i vrednim ponavljanja“, kao i da, „kada kadeti i pripadnici Vojske Srbije plivaju za Časni krst, oni plivaju za svoju zemlju, svoju vojsku i svoj narod“.

© Foto : Ministarstvo odbraneĐorđe Racković
Tri rođena brata — tri buduća oficira - Sputnik Srbija
Đorđe Racković

Presrećan što je do Časnog krsta na Savskom jezeru doplivao drugi, kadet Nikola Racković skromno ističe da su pobednici svi koji su na Bogojavljenje plivali za krst.

Ovo je prvi put da je plivao za Časni krst, iako je godinama pratio manifestaciju i slušao iskustva brata Nikole, kome je ovo bilo drugo Bogojavljensko plivanje.

I Đorđe i Nikola ističu da u konkurenciji od 57 plivača nije bilo lako doplivati prvi do Časnog krsta, ali da im je značilo to što su plivali rame uz rame, kao i podrška trećeg brata Alekse i roditelja, koji su bili u publici.

© Foto : Ministarstvo odbraneNikola Racković
Tri rođena brata — tri buduća oficira - Sputnik Srbija
Nikola Racković

Aleksa ističe da je bio ponosan na svoju braću i da ga je njihov uspeh jednako obradovao kao da je njegov.

Braća Rackovići rođeni su 1998. godine, a za vojni poziv opredelili su se još pre nego što su upisali Vojnu gimnaziju. Sva trojica složno ističu da su ih oficirskom pozivu privukli bogata srpska istorija, ljubav prema otadžbini i zajednička interesovanja za vojsku, kao i to da su ih roditelji podržali u težnji da se profesionalno ostvare kao oficiri Vojske Srbije.

Trojica braće sada su na trećoj godini Vojne akademije; Đorđe i Nikola izabrali su smer artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, dok se Aleksa opredelio za studije na smeru oklopnih jedinica.

© Foto : Ministarstvo odbraneAleksa Recković
Tri rođena brata — tri buduća oficira - Sputnik Srbija
Aleksa Recković

Kako kažu — vrlo su zadovoljni uslovima studiranja na Vojnoj akademiji i nastavom koju pohađaju.

„Nije bilo lako odvojiti se od kuće sa 15 godina i otisnuti se u jedan ozbiljan svet“, prisećaju se braća Racković, ali naglašavaju da im je to što su u Internatu Vojne gimnazije bili zajedno u sobi pomoglo da se osećaju kao kod kuće.

Kažu da i danas razmenjuju iskustva jedni sa drugima — o nastavi na modulima koje pohađaju, obuci i doživljajima.

Na današnjem prijemu, kojem su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik docent doktor Goran Radovanović i načelnik Vojne akademije general-major doktor Bojan Zrnić, ministar Vulin je kadete Đorđa, Nikolu i Aleksu Rackovića nagradio sedmodnevnim boravkom sa još jednom osobom u objektima Vojne ustanove „Tara“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala