Tramp hladio šampanjac za istorijski dogovor Beograda i Prištine, a dobio — avion u magli

© AFP 2023 / BORIS ROESSLERLufthanza avion
Lufthanza avion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donald Tramp, predsednik Amerike, svojevremeno je najavio da će, kada bude postignut istorijski dogovor o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u Beloj kući otvarati šampanjac. Sada, dok se „šampanjac hladi“, poručuje da je ugovor o obnovi avio-leta Beograd-Priština — pobeda!

Tramp je tako rešio da se oglasi i „proslavi“ postignut dogovor da se uspostavi direktni let između Beograda i Prištine, odnosno, Srbije i Kosova, smatrajući to još jednom pobedom. Verovatno u odsustvu konačnog dogovora Srba i kosovskih Albanaca kojem su se nadali i koji su najavljivali.

Tramp spremao šampanjac, a sad slavi avion

Tramp je na svom Tviter nalogu za avio-liniju zahvalio ambasadorima SAD Robertu O‘Brajenu i Ričardu Grenelu, koji su, kako je naveo, uspeli da realizuju poduhvat. Potpisano je pismo o namerama sa nemačkom avio-kompanijom „Lufthanza“, iako za sada nije poznato kada će i da li će ova linija uopšte proraditi, s obzirom da je vazdušna veza između dva grada u prekidu dvadeset jednu godinu, a da deo neba nad Kosovom kontroliše — NATO.

Da li je ovo za Trampa toliko „bitna pobeda“, jer se kod kuće bori sa impičmentom, a u toku je i kampanja za predsedničke izbore? Da li je u tom smislu avio-linija Beograd-Priština značajnija za predsednika SAD nego za Srbe? 

Zoran Milivojević, bivši diplomata, kaže da po reakciji Trampa ispada da ova linija više znači njemu nego nama:

„Način na koji je Tramp reagovao na ovaj preliminarni sporazum, pokazuje da je osnovana teza da Amerika ima interesa da se kosovsko pitanje rešava pod njenim posredovanjem i da oni budu arbitar. Takođe i da se ovo pitanje reši za vreme aktuelne administracije“, navodi Milivojević uz napomenu da je ta želja SAD iskazana i u pismu koje smo od Trampa dobili u decembru 2018. godine.

Ne narušava se Rezolucija 12 44

„Ovo potvrđuje i da će američka administracija i dalje insistirati da do kraja svog mandata nađe rešenje koje bi uknjižilo u svoje spoljnopolitičke uspehe. Očigledno je da oni nemaju mnogo spoljnopolitičkih uspeha kada se Tramp opredelio da lično reaguje na ovaj sporazum, koji još nije ni u funkciji“, objašnjava Milivojević. 

​To što Tramp jednoj avio-liniji posvećuje pažnju, koja je daleko od nekog uspeha, a sve u trenutku kada u svojoj kući ima puno problema, znak je da mu je ozbiljno potreban neki stvarni uspeh na spoljnom planu.

Milivojević podseća i da je američka diplomatija na ispitu kad je u pitanju sporazum o avio-liniji Beograda i Prištine, s obzirom da su uslovi Srbije vrlo jasni: neophodno je ukinuti takse.

„Srbija na ovaj način pokazuje da neće odustati od svog prioritetnog cilja da se ukinu takse kako bi se stvorili uslovi za primenu sporazuma. Prema tome, američka strana je na probi, a u kojoj meri će ona dalje insistirati, to ćemo videti“, napominje Milivojević.

On kaže da je dobro što se sporazumom o avio-liniji nije ni na koji način narušila Rezolucija 12 44, niti se doveo u pitanje status Kosova.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, smatra da je uspostava avio-linije linije za nas značajna samo iz jednog ugla, a to je da smo pokazali da smo za saradnju i za normalizaciju odnosa i to u smislu potpune slobode saobraćaja ljudi i roba.

Grenelov prvi uspeh

„Ovo je, da tako kažemo, prvi uspeh Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika Bele kuće za Srbiju i Kosovo. Mada, ne mislim da je Trampu od neke posebne važnosti Kosovo na listi prioriteta, imajući u vidu to što se dešava u SAD“, veruje Čović.

On ukazuje da u Americi sada poznati albanski lobista Eliot Engel dodatno vrši pritisak da se Srbija pritisne.

„Trenutno u Vašingtonu Albanci kopaju i rukama i nogama i masno podmazuju celu onu ekipu koja im je omogućila da se desi 1999. godina“, upozorava Čović.

Novi dokument o otvaranju avio-linije u zgradi američke ambasade parafirali su Milun Trivunac, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije i Eset Beriša, direktor Autoriteta civilnog vazduhoplovstva Kosova (AVCK), javila je agencija AP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala