Raste broj žrtava od opasnog koronavirusa u Kini

© AP Photo / Eugene HoshikoZaštitnim maskama protiv virusa
Zaštitnim maskama protiv virusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muškarac (89) četvrta je žrtva nove vrste koronavirusa koji se pojavio u gradu Vuhanu u centralnoj Kini, navodi se u saopštenju Gradskog komiteta za zdravstvenu zaštitu tog grada.

„Do ponoći 19. januara u Vuhanu je registrovano 198 slučajeva koji su zaraženi novim koronavirusom, 25 osoba je pušteno iz bolnice, dok su četiri osobe preminule“, navodi se u saopštenju.

Četvrta žrtva bolesti je 89-godišnji muškarac, kod koga su simptomi oboljenja počeli da se pojavljuju 13. januara. Pet dana kasnije se javio u bolnicu sa veoma otežanim disanjem, a 19. januara je preminuo, uprkos naporima lekara.

Trenutno se leči 169 osoba, od kojih je devet u kritičnom stanju, a 35 je teško obolelo.

Svetska zdravstvena organizacija održaće danas sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve, kako bi se procenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prethodno je danas potvrdila da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja, prenela je zvanična kineska novinska agencija „Sinhua“.

Misteriozni respiratorni virus koji se pojavio u Kini, u gradu Vuhanu, širi se na druge kineske provincije, ali i na Tajland i u Japan, a zbog pokretljivosti stanovništa od njega strahuju na mnogim svetskim meridijanima. Stručnjaci upozoravaju da bi virus mogao da se proširi po svetu, pa i da stigne u Srbiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala