Pompeo o novom projektu Amerike: Nateraćemo Madura da ode

© REUTERS / Miraflores PalaceNikolas Maduro
Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da SAD zajedno sa saveznicima rade na projektu koji treba da dovede do smene političkog režima u Venecueli, prenosi kolumbijska televizija „Karakol TV“.

„Radi se o kolektivnim naporima. Tu ne bi trebalo da budu samo Kolumbija i SAD. Treba da se uključi mnogo ljudi, kao i stanovnici Venecuele, koji treba da traže od svog rukovodstva da uspostave demokratiju. Cilj naše misije je da nateramo Madura da ode“, rekao je Pompeo.

Kako se navodi, Pompeo je rekao da američke vlasti, zajedno sa svojim partnerima u celom svetu, trenutno razvijaju projekat koji će rezultirati odlaskom predsednika Venecuele Nikolasa Madura sa svoje funkcije, nakon čega će narod održati slobodne i pravične izbore.

Pored toga, američki državni sekretar je naglasio da su desetine zemalja već priznale Huana Gvaida za predsednika.

Prema rečima Pompea, ako Maduro ne podnese ostavku, SAD će uvesti snažne sankcije protiv aktuelnog režima.

U razgovoru o projektu SAD o Venecueli, Pompeo je podsetio na raspad SSSR-a. Prema njegovim rečima, bivši državni sekretar SAD Džejms Bejker mu se poverio da pre raspada Sovjetskog Saveza niko nije verovao da će ta strategija delovati, ali se to ipak desilo.

U Venecueli su početkom 2019. godine počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je on položio zakletvu. Niz zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama priznalo je Gvaida za predsednika. Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala